Živě i ze studia. Pěvec Plachetka vydává dvě CD najednou

New York - Basbarytonista Adam Plachetka má napilno. Jednak se připravuje na svůj debut v Metropolitní opeře v New Yorku, kde si zazpívá v Donu Giovannim, a na druhé straně představil v Praze svá dvě novinková alba.

Adam Plachetka vydává nová CD (zdroj: ČT24)

První z desek natočil ve studiu Českého rozhlasu za klavírního doprovodu jednoho z nejvyhledávanějších britských klavíristů specializovaných na písňový repertoár Garyho Matthewmana. Z odkazu Antonína Dvořáka nahráli Tři novořecké básně, Cigánské melodie a Biblické písně.

Druhé CD, rovněž z vydavatelství Radioservis, obsahuje nahrávku koncertu s Filharmonií Bohuslava Martinů pod taktovkou Roberta Jindry letos v dubnu ve Zlíně. I na něm zazněly Dvořákovy Biblické písně a dále árie ze Smetanových oper Dalibor, Libuše, Tajemství a Čertova stěna.

Adam Plachetka: „Ta provedení jsou natolik odlišná - to orchestrální na live CD a to studiové s klavírem na druhém cédéčku - že to zní jako dva různé cykly. To s klavírem je niternější a dá se na něm víc pracovat, zkoušet, experimentovat ve studiu.“

CD Adama Plachetky
Zdroj: ČT24

„Ve Vídni jsem už pro tento kalendářní rok skončil - vrátím se tam zase až v červnu. Mezitím se chystám v polovině ledna do New Yorku, kde budu pracovat až do půlky března. Pak už následují zkoušky na Figarovu svatbu na festivalu v Salcburku,“ uvedl Plachetka. V nejbližší době ho čeká vystoupení v Národním divadle v Praze 20. prosince a 7. a 11. ledna v Donizettiho Nápoji lásky, a to v roli šarlatána Dulcamary.

S operou české první scény tak Plachetka obnovil uměleckou spolupráci, kterou letos v červnu přerušil v souvislosti s odstoupením Roberta Jindry z funkce jejího hudebního ředitele. Do role Adiny se po mateřské dovolené vrátí Plachetkova manželka, sopranistka Kateřina Kněžíková.