Ruská výtvarnice Irina Korina měří v Ostravě touhu

Ostrava - Oceňovaná ruská výtvarnice Irina Korina vystavuje poprvé v Česku. Její objekty a prostorové instalace, které dělá například z domácích tkanin s květovanými vzory, pracovních oděvů levných námezdních sil ze Střední Asie či kusů ohrad z postsovětských stavenišť, mohli čeští příznivci výtvarného umění zahlédnout mimo jiné v ruském pavilonu na Bienále v Benátkách. Výstava v ostravské galerii PLATO se jmenuje Měřítka touhy.

Instalace Iriny Koriny v PLATU (zdroj: ČT24)

Protože díla Iriny Koriny jsou většinou veliká a obtížně se přepravují, variance na některé své výrazné objekty vytvořila až na místě výstavy v ostravském Gongu v Dolní oblasti Vítkovice. Z Moskvy si přivezla velký kufr plný látek, další materiál posbírala až v Ostravě. Například větve, starý chleba nebo modrobílé šály fanoušků fotbalového klubu Baník Ostrava. „Inspirují mě události, které se dějí v politice v mé zemi i všude kolem mne. Všímám si přitom různých předmětů a materiálů. Pak to spojím dohromady,“ vysvětlila autorka.

Kurátorem výstavy je přední český rusista Tomáš Glanc. Ve své knize Souostroví Rusko / Ikony postsovětské kultury věnoval Korině kapitolu. „Korina ruší představu o současném ruském výtvarném a vizuálním umění, které se ve svém nejviditelnějším proudu orientuje na lokální zběsilost, je agresivní, naléhavé a často s politickým obsahem,“ uvedl Glanc. I když autorka podává svědectví hlavně o ruských městech, vesnicích a lidech, její tvorba je podle Glance přístupná a sdělná i pro nepřipravené diváky, kteří žijí jinde a mají jiné problémy, protože se prostřednictvím určitého místa dotýká i mnohem obecnějších jevů.

Instalaci výstavy Měřítka touhy v ostravské galerii věnovala Irina Korina týden intenzivní a soustředěné práce. „Když jsme začali podrobně připravovat výstavu, zjistil jsem, že má naprosto jasnou, až pedantickou představu o každém milimetru,“ uvedl kurátor.

Irina Korina

Irina Korina se narodila v roce 1977 v Moskvě. Vystudovala scénografii na Ruské akademii divadelního umění, studovala také ve švédském Göteborgu a ve Vídni. Působí jako scénografka v experimentálním moskevském divadle Teatr.doc i na dalších scénách včetně sibiřských. Jako výtvarnice pracuje i pro film. Pilířem její volné výtvarné tvorby je objekt a instalace. Pravidelně vystavuje v Rusku a od roku 2000 i v zahraničí. Roku 2008 získala cenu Inovace - jedno z nejvýznamnějších ruských ocenění pro současné umělce. Roku 2009 reprezentovala Rusko na Bienále v Benátkách.

Vernisáž výstavy Iriny Koriny bude v prostoru auly Gong v Dolních Vítkovicích ve středu 11. prosince. Galerie PLATO k ní připravila bohatý doprovodný program o ruském umění. Kromě debaty s autorkou jsou to například přednášky Tomáše Glace na téma Ruská performance nebo Umění a politická opozice v Rusku. K vidění zůstanou díla Iriny Koriny v Ostravě do 8. března příštího roku.