Polský snímek Ida učaroval Evropské filmové akademii

Riga - Film Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského ověnčili akademici hlavní cenou Evropské filmové akademie (EFA) v lotyšské Rize. Direktor Pawlikowski si zároveň odnesl i ocenění pro nejlepšího režiséra a scénáristu. Silný příběh řádové novicky z poválečného Polska s tématem osobní i národní identity vynesla do čela svého hodnocení i divácká porota. Mezi dalšími oceněnými dostala pak francouzská režisérka Agnés Vardaová cenu za celoživotní dílo, nejlepší herečkou se stala Marion Cotillardová za Dva dny, jednu noc.

Události v kultuře o evropských filmových cenách (zdroj: ČT24)

Král slavnostního večera Pawlikowski, který žije od 70. let v Londýně, přivezl film Ida na letošní karlovarský festival. Cenu za nejlepší evropský film si převzal z rukou norské herecké hvězdy Liv Ullmannové.

Evropského Oscara pro nejlepšího herce si v Rize převzal Timothy Spall za ztvárnění excentrického britského malíře ve filmu režiséra a scénáristy Mika Leigha Mr. Turner. Sedmapadesátiletý Brit, který má na kontě natáčení s Clintem Eastwoodem nebo Bernardem Bertolluccim, si letos za svůj výkon v roli malíře Turnera odvezl i cenu pro nejlepšího herce z festivalu v Cannes.

Soška pro nejlepší evropskou herečku skončila v rukou Francouzky Marion Cotillardové za výkon ve filmu Dva dny, jedna noc. Herečka excelovala především rolí Edith Piaf ve stejnojmenném filmu z roku 2007. Její letošní film vypráví o zoufalé snaze depresivní dívky Sandry udržet si s podporou kolegů zaměstnání v solární elektrárně.

Režisér Pawel Pawlikovski
Zdroj: ČT24

Kategorii dokumentů opanoval německo-rakouský snímek Master of the Universe (Pán světa) zprostředkující pohled do emotivního a krutého světa investičních bankéřů. Trofej pro nejlepší animovaný film si odnesl italský film L'arte della felicita (Umění štěstí).

Cenu za přínos světové kinematografii převzal britský herec, scénárista a režisér Steve Rodney McQueen, za celoživotní dílo ocenila akademie francouzskou režisérku Agnés Vardaovou.

  • Český zástupce se do nominací letos nedostal. Z širší nominace do finále neprošel snímek Fair Play režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkové.