Čím lidé žijí? Česká filharmonie toho času Bohuslavem Martinů

Praha - Po více než šedesáti letech zazněla česká premiéra koncertního provedení pastorální opery Bohuslava Martinů. Komorní dílo nazvané Čím lidé žijí složil během svého amerického pobytu. Nyní jej nastudovala Česká filharmonie, která také z premiérového uvedení pořídila historicky první nahrávku.

Česká filharmonie hraje nepříliš známou operu B. Martinů (zdroj: ČT24)

Jednoaktovku zkomponoval Martinů během svého působení ve Spojených státech, kde pobýval v letech 1950 až 1952. „Přál si, aby opera byla provozována poloscénicky. Zdůrazňoval, že nemá být nijak velkooperně a přehnaně scénována,“ vysvětlil šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek, proč se rozhodl pro koncertní provedení.

Do nezvyklé role v něm zapojil koncertního mistra ČF Josefa Špačka. Nepředstavuje se jako houslista, ale jako vypravěč. „Protože operu děláme pouze v koncertní formě, uvádím to, co se odehrává na scéně, různé detaily, které si divák díky tomu může představit,“ popsal svou úlohu.

Vypráví v angličtině - Martinů totiž dílo zkomponoval původně v anglickém jazyce pod názvem What Men Live By. V textu libreta, které sám napsal, se inspiroval Tolstého Pohádkou o ševci, jejímž hlavním námětem je setkání obyčejného člověka s Ježíšem.

Uvedením opery zakončila Česká filharmonie letošní Dny Bohuslava Martinů. V pražském Rudolfinu ji odehraje ještě dvakrát - 18. a 19. prosince, poslechnout si ji budou moci zájemci díky nahrávce také ze záznamu.