Nové Umprum za 530 milionů už v roce 2017

Praha – Po Vánocích se už naplno rozběhne dlouho plánovaná oprava Uměleckoprůmyslového muzea. Svátky jsou tak poslední možností, kdy do něj vyrazit na výstavu. Po kompletní rekonstrukci se do nových prostor přestěhují nejen některé sbírky, ale i část zaměstnanců.

Uměleckoprůmyslové muzeum chystá dvouletou rekonstrukci (zdroj: ČT24)

V muzeu je k vidění už jen poslední výstava, která návštěvníkům nabídne zvýhodněné vstupné. Potrvá do 11. ledna a znázorňuje, jak se od padesátých let minulého století běžně oblékáme a jaké materiály používáme. Pořád přístupná je i část stálé expozice zaměřená na umění secese, která se přestěhovala do Obecního domu. Exponáty z ostatních sbírek už byly uloženy a připraveny na velké změny.

Rekonstrukce probíhá za provozu už od června. Pracuje se na střeše i na půdě, kde vzniknou moderní prostory. „Jedním z prostor, které se návštěvníkům otevřou, je schodišťová hala v druhém patře s alegoriemi řemesel,“ uvedl vedoucí prezentace sbírek Dušan Seidl.

V Široké ulici vznikne nový vstup, skrz nějž povede cesta do nové haly, kde bude informační centrum a kavárna. Část sbírek i zaměstnanců se odstěhují do Stodůlek, kde roste nový depozitář. Otevřít by se měl v druhé polovině příštího roku.

Rekonstrukce vyjde na 530 milionů korun a potrvá dva roky. Jen výstavní prostory muzea by se měly zvětšit až na trojnásobek. První výstava je tam plánovaná na rok 2017.