Američan s Kubánkou: Společná výstava fotek dokazuje „tání ledů“

Havana – V kubánském Národním centru v Havaně byla zahájena společná výstava amerického fotografa Jeffreyho Cardenase a 16leté kubánky Yanely Piňeirové. Před objektiv se jim postavilo přes 600 „obyčejných“ Kubánců a vzniklo přes čtyři tisíce snímků. Výstava byla zahájena jen několik dní poté, co americký prezident Barack Obama a jeho kubánský protějšek Raúl Castro obnovili diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi. A je symbolicky zdarma.

Autoři by chtěli fotky vyslat na světové turné (zdroj: ČT24)

Fotograf Jeffrey Cardenas má kubánské kořeny. Možná právě díky nim se usadil na floridském Key West, nejjižnějším ostrově Spojených států, vzdáleném od kubánských břehů jen 140 km. Yanela Piňeirová fotí od dětství a i přes svůj nízký věk má za sebou několik samostatných výstav v rodné Kubě. „Je pro mě čest být u jedné z prvních kulturních výměn mezi Spojenými státy a Kubou. Jsem pyšná,“ uvedla mladá umělkyně.

U jejich společného fotografování se vystřídalo během pouhých několika dní víc než šest set Kubánců a vzniklo skoro čtyři tisíce fotografií. Oba použili identické fotoaparáty, prostředí i světlo. Výsledné portréty pak propojili v jednu společnou fotografii. „Měli bychom pokračovat v dialogu. Měli bychom si nechat otevřenou mysl. Mezi oběma zeměmi jsou rozdíly a musíme být schopni je přijmout,“ upozorňuje Cardenas. Oba fotografové by rádi výstavu vyslali i na světové turné. A oba věří, že budou další společné americko-kubánské kulturní projekty následovat.