Nechte je zpívat! Výročí svobody připomene nesvobodná hudba

Praha - Zvolení Václava Havla československým prezidentem bylo definitivním potvrzením revoluce, domnívají se pořadatelé Festivalu svobody. Desítky akcí spojených s 25. výročím listopadu 1989 završí dnes večer, přesně čtvrt století od Havlova zvolení, charitativní koncert, jenž připomene země, v nichž svoboda není samozřejmostí. Vystoupí na něm mimo jiné hudebníci z Ruska a Kuby.

Pětadvacetileté výročí sametové revoluce připomínal Festival svobody zejména v listopadu výstavami, hudbou, filmovými projekcemi či besedami. Dnešní koncert Nechte je zpívat! odkazuje na potvrzení revolučních změn roku 1989.

„29. prosince 1989 byl Václav Havel zvolen prezidentem tehdy ještě Československé socialistické republiky. Myslíme si, že tento významný moment byl důkazem, že revoluce se opravdu uskutečnila. Chceme toto připomenout a zároveň máme ještě za cíl poukázat na to, že my jsme sice svobodu nejen projevu získali, ale je spousta míst na světě, kde tomu tak není,“ podotkl ke koncertu pořadatel festivalu David Gaydečka.

V pražské Lucerně proto zahrají zakázaní nebo potlačovaní umělci z Ruska a Kuby, aby upozornili na časté porušování lidských práv ve svých zemích. Z Moskvy přijede folková skupina Arkady Kots, známá svou aktivní podporou Pussy Riot během jejich věznění. Kapela S4dron Patriota zahraje na podporu kubánského rappera El Critico, který je od minulého roku vězněn za otevřenou kritiku režimu.

Do Česka se také vrátí kubánská punkrocková kapela Porno para Ricardo, která vystupovala mimo jiné loni na festivalu Colours of Ostrava. Její frontman Gorki Águila Carrasco patří k hlasitým odpůrcům komunistického režimu ve své zemi. „Písničky Porna para Ricardo jsou psány v první osobě. Zpívám za svobodu, za svoji osobní svobodu, to by mohlo každého inspirovat. Je důležité žít ve svobodě,“ říká.

"Je důležité žít ve svobodě" - pozvánka na festival (zdroj: ČT24)

Myšlenku koncertu podpoří také slovenská kapela Živé kvety a čeští muzikanti: symbol československého huddebního undergroundu The Plastic People Of The Universe či rapující Peneři strýčka Honboje, urbanfolkové duo Kieslowski, projekt Ille a písničkář Kittchen.

„Vstupenky jsou k dispozici od 'zdarma' až po cenu 2000 korun. Je na lidech, jaké si vyberou a jestli přispějí,“ upozornil Gaydečka, že výtěžek ze vstupného bude zaslán neziskové společnosti Člověk v tísni na podporu lidských práv a občanské společnost v zemích, odkud hudebníci na koncert svobody přijeli.

Vydáno pod