Nudíte se? Pusťte si medvídka Paddingtona

Recenze - Paddington je dosud nepopsaný druh medvěda brýlatého, který mluví obstojně anglicky, nosí červený klobouk, miluje marmeládu a právě dorazil z džungle dalekého Peru do Londýna, aby si tu našel nový domov. Přehlížený chvátajícími lidmi, opuštěný a ztracený v chaosu londýnského nádraží přemýšlí, ve kterém odpadkovém koši si dnes ustele. Jenomže to by okolo nesměla jít rodina Brownova…

Vánoční doba přeje dickensovsky laděným, ale v zásadě laskavým příběhům o opuštěných bytostech, se kterými sentimentálně a soucitně sdílíme jejich trudné životní situace, protože stejně víme, že se vše nakonec v dobré obrátí. A na to vstřícné filmové vánoční „pohádky“ sázejí a dávají nám pocit, který (nejen) v tomhle čase potřebujeme. Totiž že život je lepší, nežli ve skutečnosti je, a když všechna protivenství překonali osudem smýkaní filmoví hrdinové, tak i my snad nějak ustojíme naše banální trable.

A přestože Paddington připomíná spíše Kida nežli Olivera Twista, neboť je aranžován více jako groteska nežli sociální romance, nese ve svých digitálně animovaných tlapkách a důvěřivém pohledu (co všechno už dnes dokáže počítač!) tolik vánočních vzkazů a pohody, že má šanci zařadit se mezi klasiku, kterou si v tomhle vstřícném čase budeme pouštět i v příštích létech.

Dva slavní literární (potažmo filmoví) medvídci tak pocházejí z britských ostrovů. Po Medvídkovi Pú, jehož Alan Alexander Milne přivedl na svět v roce 1926 (a v 60. létech pak adaptoval Walt Disney), se v roce 1958 v tvůrčí dílně Michaela Bonda narodil Paddington. Navzdory tomu, že se s ním prodalo více než třicet milionů výtisků a natočil televizní seriál, se prodychtil na filmové plátno až po více než půlstoletí. A tak ho tady teď konečně máme!

„Postarejte se o toho medvídka!“

Po chytrém černobílém prologu, ve kterém je vysvětleno, proč ho teta Lucy posadila s kufrem marmelády na loď do Anglie, se ho ujala rodina Brownova, která mu dala nejen jméno, ale i nový domov, o který ale bude muset ještě zabojovat. Je totiž třeba překonat nedůvěru pana Browna (dočasně seriózní Hugh Bonneville) a také uniknout ze spárů drsné vycpávačky Millicent (s gustem přehrávající Nicole Kidmanová), jež tu vystupuje jako slušný klon profláklé Cruellly ze 101 dalmatinů. Ale zdá se, že Paddington nakonec najde, co hledal a co si zaslouží, protože je fakt k sežrání!

S respektem (ale nikoli s přehnanou úctou) k literární předloze, akcentem na bezpečně fungující rodinnou zábavu a citem pro dobře šlapající filmovou adaptaci si napsal Paul King (Mighty Boosh) scénář, který lehkou rukou také sám hodně barevně a rozpohybovaně odrežíroval. Sympatického huňáče Paddingtona vystavěl na jednoduché dramatické zápletce, akčním gagu, fungujících hláškách a uměřené míře sentimentu a didaktického apelu na tradiční hodnoty, jako je tolerance, snášenlivost, soudržnost, porozumění a také naděje, kterou má každý outsider, když to nevzdá a zachová si svoji tvář. A vložil do tohoto dokonale rodinného spektáklu spoustu nápadů, energie, emocí a nakažlivě dobré nálady.

Skvěle digitálně vygenerovaný medvídek se mu pak odvděčil tím, že dokonale zapadl do reálného světa, v němž se pohybuje tak přirozeně, že vám za chvíli připadá úplně normální, že se po ulicích Londýna poflakuje mluvící medvěd v červeném klobouku a modrém kabátě. Děj frčí a chlupáč, jenž se jen tak tak vyhnul sirotčinci a který ujíždí na marmeládě, zuby si čistí kartáčkem na zuby a na vlastní medvědí kůži zažívá, jak je těžké být někde nový, vítězí na celé čáře.

Bezvadně si rozumí i s pečlivě sestaveným castingem, který si s CGI méďou zahrál s chutí a odvedl, co mohl a měl. A slušný je i český dabing, kde za chlupáče promlouvá Ondřej Brzobohatý. Paddington je stoprocentně rodinný a stoprocentně pozitivní, laskavý, zábavný, dojemný, příjemný a pohodový film, který je distribučně bezvadně načasovaný. Okouzlí vás svým pohádkově barevným vizuálem a také rozesměje i rozpláče. A vy možná budete mít pocit, že tak trochu patří i do vaší rodiny a že vás má rád, stejně jako Brownovi. Tak mu (i když je to jiný druh) dejte šanci – a on vám ji splatí tak, že z kina odejdete s úsměvem, čistou hlavou a čerstvě propláchnutou duší.

PADDINGTON. Velká Británie/Francie 2014, český dabing, přístupný, 2D. Režie: Paul King. Scénář: Paul King, Michael Bond. Kamera: Erik Wilson. Hudba: Nick Urata. Hrají: Hugh Bonneville (pan Brown), Sally Hawkinsová (paní Brownová), Nicole Kidmanová (Millicent), Julie Waltersová (paní Birdová), Jim Broadbent (pan Gruber), Ben Whishaw/Ondřej Brzobohatý (Paddington, hlas). V kinech od 25. prosince 2014.