Nová scéna - v sezoně 2010/2011 nebude kout, kde by se nehrálo

Praha – Nová scéna má za sebou první sezonu – opět po letech v dramaturgii Národního divadla. Program – od velkoformátových představení souborů Národního divadla až po site-specific projekty a literární matiné ve foyer – se zabydlel i v mimojevištních prostorech. Ve vestibulu, v mezipatře nebo kavárně. V prvních šesti měsících uvedla Nová scéna dvě stě akcí a v příští sezoně svou nabídku rozšíří také o představení na piazzetě a ve Voršilské zahradě. Venkovní program bude zdarma.

„Naším cílem bylo, aby se Nová scéna stala otevřeným prostorem. Myslím, že se to podařilo,“ domnívá se ředitel ND Ondřej Černý. Především činohra se podle něho na Nové scéně ujala „neobyčejně úspěšně a ambiciózně“.

Hlavní dramaturgické linie Nové scény ND budou v nové sezoně tvořit současné drama, rodinná představení, multimédia a instalace a současný tanec. Novou inscenaci připravuje také Laterna magika - na březen chystá premiéru představení s názvem Legendy magické Prahy.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Nová scéna bude mít každý měsíc jednu velkou premiéru. Můžeme se tedy těšit na deset velkých událostí a kromě toho na obrovské množství akcí v doprovodném programu,“ upozorňuje dramaturg Daniel Přibyl.

Sezona začne na bitovém poli

Sezonu 2010/2011 zahájí 1. září na piazzetě pražského ND audiovizuální performance skupiny SPAM s názvem Bit. Skupina SPAM ve složení Vladimír 518, David Vrbík a Ondřej Anděra na piazzetě Národního divadla bude pomocí laserů, videoprojektorů a dalších světel rozsvěcet fasádu budovy Nové scény, která svými skleněnými obrazovkami evokuje bitové pole.

Kromě piazzety ND ožije také Voršilská zahrada, kde 12. září společně s festivalem Za dveřmi pořádá Nová scéna odpolední program pro děti a jejich rodiče. Po dětských workshopech se zde uskuteční představení pohádek o Pinocchiovi a Šípkové Růžence.

Mácha i Wilson

Program na jevišti Nové scény zahájí 13. září premiéra projektu KAREL_HYNEK_MÁCHA.RIP, který se ohlíží za dvěma stovkami let s básníkem Karlem Hynkem Máchou. Koláž s requiem pro saxofonový kvartet od skladatele Marka Ivanoviče připravil režisér Petr Štindl.

Ze současného dramatu přibudou v nové sezoně dva nezávislé projekty s původními texty. V listopadu uvede Nová scéna premiéru hry Thomase Zielinského a Petra Kolečka Úl. Divadelní studio Továrna pak na 26. ledna příštího roku chystá vlastní dramatizaci Sorokinova románu Marinina třicátá láska.

Současný tanec bude reprezentován baletem ND, který se na Novou scénu vrací s představením Extrém. Navíc zaštiťuje i dva další taneční projekty. V listopadu bude mít premiéru komponovaný program Umírněnost ztracených a v květnu 2011 pak balet ND společně s Orchestrem Berg uvede projekt s pracovním názvem Timing.

Na podzim na Nové scéně přivítají také několik zahraničních návštěv. Například 27. září zde vystoupí maďarský soubor The Symptoms s inscenací Nothing There, která inovativně nakládá s projekcí a světelným designem. Na konci října do Prahy přijede izraelský soubor ITIM s ceněnou inscenací Dybbuk a 3. listopadu umožní Nová scéna divákům setkání s režisérskou legendou Robertem Wilsonem. V tříhodinovém programu nazvaném Lecture/Performance/Demonstration mohou diváci svými dotazy spoluvytvářet představení.