Rathovi obhájci: Stíhání je nepodložené

Praha – Advokáti obviněného poslance Davida Ratha podle serveru Aktuálně.cz znovu zpochybnili stíhání svého klienta. Ke Krajskému státnímu zastupitelství v Praze, které kauzu dozoruje, podali stížnost proti jeho obvinění. Vadí jim nepřesné vymezení skutků. Navíc tvrdí, že u nich chybí zákonné znaky korupce. Policie Ratha viní z přijetí sedmimilionového úplatku. Nedávno neuspěl se svou stížností na vazbu.

„Důvodů je víc, ale stěžejní je nedostatečné vymezení skutku, absence zákonných znaků trestného činu přijetí úplatku, nedostatečně podložený závěr o tom, že byl spáchán právě tento trestný čin,“ řekl Aktuálně.cz Rathův advokát Roman Jelínek.

Policisté Ratha 14. května zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, v první reakci uváděl, že si myslel, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách. Mezi obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, kteří prý Rathovi peníze předali.