Pražský arcibiskup Duka pohostil lidi v nouzi vánočním obědem

Praha – Přáním klidu a míru v duši a požeháním zahájil dnes pražský arcibiskup Dominik Duka vánoční oběd pro bezdomovce, seniory, postižené, osamělé, pro lidi v nouzi a na okraji společnosti. V Arcibiskupském paláci na Hradčanech ho již počtrnácté uspořádalo katolické hnutí Sant'Egidio.

V sále kardinála Berana se letos sešly na Boží hod vánoční zhruba dvě stovky hostí, přičemž někteří čekali před vchodem do sálu už hodinu před slavnostním přípitkem. Ten pronesl arcibiskup Dominik Duka, pro kterého to byl druhý vánoční oběd ve funkci pražského arcibiskupa. S přítomnými si přiťukl sklenkou šampaňského a potřásl si s každým rukou. „Vaše situace může se stát situací každého z nás. Myslím, že je potřeba, abychom společně hledali pro Vás větší zapojení, abyste se opravdu cítili, že jste součástí společnosti,“ řekl při přípitku Duka.

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Zdroj: ČT24

Mezinárodní hnutí Sant'Egidio pořádá obědy pro chudé v České republice už čtrnáct let a ve světě je tato tradice ještě o jedenáct let starší. Dobrovolnící z hnutí tak seděli i u stolů mezi bezdomovci, starali se o zábavu, další dobrovolníci roznášeli jídlo. Již tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, na výběr byla svíčková na smetaně s knedlíkem nebo pečená husa se zelím a knedlíkem. Jako dezert bylo vánoční cukroví a ovoce. Každý host si odnesl vánoční balíček, ve kterém byly deky, šály, teplé ponožky či hygienické potřeby.

Hnutí Sant'Egidio, které se jmenuje podle jednoho z římských kostelů a pořádá podobné charitativní akce v sedmdesáti zemích světa, si klade za úkol pomáhat chudým, lidem v nouzi a poutníkům. Hlasí se k němu přes padesát tisíc lidí.

Reportáž Ondřeje Koutského (zdroj: ČT24)