Narodil se Rowan Atkinson známý jako Mr. Bean

Londýn – Herec a komik Rowan Sebastian Atkinson se narodil 6. ledna 1955 ve Stockfieldu v Anglii do farmářské rodiny. Již odmala projevoval nadání rozesmívat lidi, přesto se nechtěl stát komikem. Po studiích na univerzitách v Newcastlu a Oxfordu se tak ovšem stalo. Začal psát pro divadlo Playhouse v Oxfordu a uplatnil se i jako divadelní komik. V roce 1979 pronikl do televize jako herec a scénarista v seriálu BBC Nezprávy v devět. Seriál byl velmi úspěšný a Atkinson díky němu dostal ocenění British Academy Award a stal se osobností BBC pro rok 1980. Jeho úspěchy pokračovaly především v roli Mr. Beana či v seriálu Černá zmije, které Atkinsona proslavily po celém světě.

Rowan má dva starší bratry Ruperta a Rodneyho. Studoval matematiku a fyziku na univerzitách v Newcastlu a v Oxfordu. Po dokončení školy se však rozhodl pro kariéru komika. S kolegou z Oxfordu Richardem Curtisem začali psát komedie pro divadlo „Oxford Playhouse“. Nejprve se uplatnil jako divadelní komik a v roce 1979 pronikl také do televize jako herec a scénárista v seriálu BBC Nezprávy v devět („Not The Nine O'Clock News“).

Seriál se stal velmi úspěšným, Rowan díky němu získal ocenění British Academy Award a stal se osobností BBC pro rok 1980. Stejný rok si také zahrál v televizní komedii Instantní smích („Canned Laughter“). Od roku 1990 je Atkinson ženatý se Sunetrou Sastry, s níž má dvě děti, Lily a Benjamina. Vlastní dvě filmové společnosti, Tiger Television a Tiger Aspect Films.

Atkinson zabodoval u diváků svou rolí v seriálu Černá zmije

Dalším velkým diváckým úspěchem se stal komediální seriál Černá zmije - „Black Adder“ (1983) a jeho pokračování „Blackadder II“ (1986), „Blackadder the Third“ (1987) a „Blackadder Goes Forth“ (1989), na kterých opět spolupracoval s Richardem Curtisem. Zahrál si role prince Edmunda Blackaddera, vévodu z Edinburghu, arcibiskupa z Canterbury a vévodu z Hastingsu. Filmový debut uskutečnil po boku Seana Conneryho a Kim Basingerové v bondovce Nikdy neříkej nikdy („Never Say Never Again“).

Největšího úspěchu však dosáhl jako Mr. Bean v miniseriálech stejného názvu „Mr. Bean“ (1989-95). Jeho komediální miniseriály, kde se objevuje jeho mini cooper a přítel plyšový medvídek Teddy, se staly veleúspěšnými v mnoha zemích světa. Z Rowana se stal celosvětově známý herec, kterému většina lidí neřekne jinak než Mr. Bean.

V roli nepříjemného majitele hotelu si v malé roli zahrál ve filmu  Čarodějky („The Witches“, 1990). Další filmová minirole následovala v komedii Žhavé výstřely II („Hot Shots! Part Deux“, 1993). O rok později si v roli otce Geralda zahrál s Hughem Grantem v komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb („Four Weddings and a Funeral“, 1994). Jednu z mála vážnějších rolí inspektora Fowlera ztvárnil v seriálu Tenká modrá linie („The Thin Blue Line“, 1995). První významná hlavní role v celovečerním filmu přišla v roce 1997 ve filmu Bean - největší filmová katastrofa („Bean“), k němuž zároveň napsal scénář a byl jeho producentem. 

V Lásce nebeské si Atkinson zahrál roli otravného prodavače

V poslední době se objevil v parodii na Jamese Bonda, v komedii „Johnny English“ (2003), kde mu byli filmovými partnery John Malkovich a Natalie Imbruglia. V roli agenta britské tajné služby vskutku neotřelými a svéráznými způsoby odhalí francouzského magnáta, který chce ovládnout celou zemi a proměnit ji na největší vězení světa. Stejný rok si také zahrál ve filmu Láska nebeská („Love Actually“).