Sydney Pollack - Vzpomínky na Afriku, Firma nebo Tootsie

Los Angeles - Vzpomínky na Afriku, Firma nebo Tootsie. To je jen krátký výčet filmů světoznámého režiséra Sydneyho Pollacka, který zemřel 26. května 2008 ve věku třiasedmdesáti let. Nejúspěšnějším snímkem Sydneyho Pollacka jsou Vzpomínky na Afriku. Romantický film s Meryl Streepovou a Robertem Redfordem v hlavní roli dostal od Americké filmové akademie celkem sedm Oscarů včetně toho za nejlepší film. Pollack nebyl jen úspěšným režisérem, svou kariéru začínal jako herec. Jeho filmy se vyznačují kultivovaností, mají hvězdné obsazení, jsou většinou úspěšné a pobraly již nejednu cenu.

K nejslavnějším patří kromě Vzpomínek na Afriku i „převlékací“ komedie Tootsie s Dustinem Hoffmanem. Za první získal v roce 1986 dva Oscary, za druhý o tři roky dříve dvě nominace. První oscarovou nominaci mu přinesl film Koně se také střílejí z roku 1969, příběh tanečního maratonu v době hospodářské krize s Jane Fondovou. Ten mnozí považují za Pollackův vůbec nejlepší.

Robert Redford - hvězda Pollackových filmů 

Pollack ve svých filmech často obsazoval jednu z největších hereckých hvězd své doby - Roberta Redforda. Uhlazený idol Ameriky 60. a 70. let Redford se pod jeho vedením změnil v zarostlého zabijáka Indiánů (Jeremiah Johnson), pronásledovaného zaměstnance CIA (Tři dny Kondora), konformního manžela levicově orientované Barbry Streisandové (Takoví jsme byli) či stárnoucího kovboje rodea (Elektrický jezdec).

Pollack zaujal například i thrillerem z právnického prostředí Firma s Tomem Cruisem a Genem Hackmanem v hlavních rolích. K novějším Pollackovým snímkům, většinou již méně úspěšným, patří kriminální melodrama Náhodné setkání z roku 1999 s Harrisonem Fordem, který si předtím zahrál s Julií Ormondovou i v romantické komedii Sabrina. Ještě předtím Pollack natočil v roce 1990 film Havana, v němž se vrátil ke spolupráci s Redfordem. Jeho posledním filmem je thriller z prostředí OSN Tlumočnice s Nicole Kidmanovou.

Pollack nejen režisér, ale i herec a producent

V posledních letech se jako herec objevil v dramatu Majestic, komedii Smrt jí sluší nebo v thrilleru z minulého roku Michael Calyton. Jeho posledním snímkem, v němž si střihnul malou roli, se stala komedie Jak ukrást nevěstu, která u nás bude mít premiéru letos v červenci.

Pollack byl i úspěšným producentem. Produkoval řadu svých snímků, světové slávy dosáhly i filmy jiných režisérů, a to například Nebe od Toma Tykwera či Návrat do Cold Mountain, který režíroval Anthony Minghella. Celkem je Pollack jako producent podepsán pod zhruba 40 filmy.

Režisér, který studoval herectví 

Pollack, který se narodil 1. července 1934 v rodině ruských imigrantů v Lafayette ve státě Indiana, vystudoval herectví v New Yorku, toho také využíval v mnoha svých filmech. Nikoliv okrajovou roli si například přidělil v Tootsie nebo v Náhodném setkání. Jednu z hlavních rolí mu svěřil Woody Allen ve filmu Manželé a manželky, postaršího zhýralce si zahrál v erotickém thrilleru Stanleyho Kubricka Eyes Wide Shut. Často ztvárňoval vedlejší role „mocných arogantních pánů“.

Vydáno pod