Když se dítě stane matkou

Lima - Pětiletá Peruánka Lina Medinová porodila v roce 1939 chlapečka. Stala se tak nejmladší matkou na světě. Vyrůstala v početné chudé rodině v zapadlé vísce v peruánských Andách. Rodiče ji přivedli k lékaři s podezřením na velký břišní nádor poté, co selhaly rady šamanů. O měsíc později se jí v nemocnici v Limě narodil císařským řezem syn Gerardo, kterého Medinová pojmenovala po jednom z lékařů. Nikdy se ale nezjistilo, s kým jej počala.

Pro podezření z incestu se dočasně ve vězení ocitl Linin otec, ale později byl propuštěn pro nedostatek důkazů. Malý Gerardo až ve svých deseti letech zjistil, že holčička, která s ním vyrůstala a kterou považoval za svoji sestru, je ve skutečnosti jeho matkou. Zemřel ve svých čtyřiceti letech na onemocnění kostní dřeně. Sama Lina, která dodnes o svém těhotenství odmítá hovořit, se v roce 1966 vdala a o šest let později porodila dalšího syna.

„Rozhodně se jedná o výjimku a je to dáno tím, že se v jejím těle něco špatně odehrálo. K tomu, aby ženské tělo začalo ovulovat a menstruovat, potřebuje nejen hladinu hormonů estrogenu, ale především musí dozrát mozek dané ženy. Tělo musí mít i dostatek tukové tkáně. Obecně platí, že je těhotenství pro dívku mladší patnácti let velmi rizikové. Stejně tak pro ženy, které se rozhodnou mít dítě po šedesátce,“ podotkl Vít Unzeitig, gynekolog a porodník. 

Později se objevily další kuriozity spojené s porody

Druhou nejmladší matkou se v roce 1939 zřejmě stala ruská dívka, které bylo šest a půl roku. V prosinci 2006 pak přivedla na svět potomka osmiletá dívka z Peru, která otěhotněla po znásilnění. Primát naopak nejstarší rodičky světa drží od loňska jedna sedmdesátiletá Indka, které se s pomocí umělého oplodnění narodila holčička. Její krajance, údajně rovněž sedmdesátileté Umkari Panvárové, jež se svým pětasedmdesátiletým manželem velmi toužila po synovi, se po umělém oplodnění v roce 2008 narodila dvojčata. V roce 2006 porodila dvojčata sedmašedesátiletá Španělka. Velký ohlas médií vzbudila o rok předtím i šestašedesátiletá Rumunka Adriana Iliescuová. I ta očekávala dvojčata, jedno z nich však zemřelo ještě před porodem.

Za nejstaršího otce vůbec je neoficiálně považován Australan Les Colley, jemuž v roce 1991 porodila manželka syna Oswalda. Novopečenému otci bylo v té době 92 let. Ze svého devátého potomka se těšil do roku 1998, kdy zemřel na následky zápalu plic. Nejvíce dětí podle Guinessovy knihy rekordů porodila žena jistého Fjodora Vasiljeva z Ruska, jejíž jméno není známo. Mezi lety 1725 a 1765 zvládla údajně sedmadvacet porodů, měla šestnáctery dvojčata, sedmery trojčata a čtyřikrát udělala manželovi radost čtyřčaty. Celkem to bylo tedy 69 dětí, z nichž pouze dvě zemřely při porodu.

Letos v lednu vzbudilo velkou pozornost narození osmerčat v americké Kalifornii. Matkou šesti chlapců a dvou holčiček se stala třiatřicetiletá nezaměstnaná Nadya Sulemanová, která tak má celkem čtrnáct dětí. Všechny je počala umělým oplodněním. Ve statistikách byly zaznamenány i údaje o devaterčatech, děti však většinou dlouho nepřežily. V Česku drží rekord čtyřčata. Nejtěžším dosud narozeným dítětem je italský chlapec, který při porodu v září 1955 vážil něco málo přes deset kilogramů.