Narozeniny slaví uznávaná zooložka Jane Goodallová

Londýn - Britská etoložka Jane Goodallová zasvětila celý svůj život studiu divokých šimpanzů. Výzkumu jejich společenského a rodinného života se věnovala dlouhá léta v jejich přirozeném prostředí, v národním parku Gombe v Tanzanii. Díky své houževnatosti a trpělivosti odhalila řadu neočekávaných tajemství a zjistila, že šimpanzi toho mají s člověkem společného mnohem víc, než se dosud soudilo. Její zásluhou dnes například víme, že šimpanzi loví pro maso a nejsou jen vegetariáni a že umí používat nástroje. "Šimpanzí lady" se narodila 3. dubna 1934 ve Velké Británii.

Spolu s již zesnulou Diane Fosseyovou, která se věnovala výzkumu goril, a Borité Galdikasovou, která se zase specializuje na výzkum orangutanů, patří Goodallová do takzvaného „andělského trojlístku“. Jde o ženy, které takřka vše obětovaly záchraně a studiu nejbližších biologických příbuzných člověka - opic.

Její práce je ovšem i často kritizována. Terčem kritiky se stala její metodologie výzkumu, kdy Jane místo čísel přiřazuje opicím jména. To se ostatním vědcům nelíbí, protože díky tomu jsou zkresleny její výsledky výzkumu kvůli navázání emocionálních vztahů. Přesto však je Jane Goodallová velice uznávanou zooložkou, která byla oceněna mnoha mezinárodními cenami. Věnuje se boji za lepší zacházení se zvířaty, napsala několik desítek knih a natočila i několik filmů.

Vydáno pod