Čína násilně potlačila protesty v Tibetu

Lhasa - Nejsilnější protičínské protesty vypukly 14. března 2008v provincii Tibet. Stovky demonstrantů v místním správním středisku Lhase zapalovaly obchody a policejní auta na protest proti čínské nadvládě v provincii. Řada buddhistických mnichů zahájila hladovku v reakci na obsazení klášterů bezpečnostními silami. Nepokoje v Tibetu vypukly poté, co čínské bezpečnostní síly potlačily týdenní nenásilné protesty proti čínské nadvládě, které si připomínaly neúspěšné protičínské povstání v roce 1959.

Vlna tibetských nepokojů, které patří k nejsilnějším od roku 1989, zasáhla i další čínské provincie. V sobotu 15. března se ve městě Sia-che v západočínské provincii Kan-su se shromáždily stovky tibetských buddhistických mnichů. Dav zaútočil na vládní budovy a zničil místní policejní velitelství. Policisté násilný protest ukončili nasazením slzného plynu.

Při nepokojích a jejich násilném potlačení přišlo podle oficiálních údajů o život 22 lidí, převážně etnických Číňanů. Tibetské exilové zdroje nicméně udávají až 140 mrtvých, většinou Tibeťanů.