Světová premiéra baletu Romeo a Julie od Sergeje Prokofjeva

Brno - Světové premiéry svých děl uvedlo v minulosti v českých zemích několik významných světových hudebních tvůrců. Skladatel Wolfgang Amadeus Mozart uvedl v Praze v roce 1787 premiéru své opery Don Giovanni. Svá díla zde také premiérovali Christoph Willibald Gluck, Arnold Schönberg či Sergej Prokofjev. A právě výročí Prokofjevovy premiéry baletu Romeo a Julie, která se uskutečnila v brněnském divadle Na Hradbách, si dnes připomínáme.

Na baletu začal Prokofjev pracovat po návratu do vlasti v roce 1935 na objednávku Kirovova divadla v tehdejším Leningradu. Vedení divadla se ale zaleklo odporu činitelů sovětské komunistické strany a dílo odmítlo. Smlouvu pak uzavřela Moskva. V průběhu zkoušek ale vedení baletu Velkého divadla prohlásilo Prokofjevovu hudbu za netaneční a smlouvu zrušilo.

A tak měl balet překvapivě premiéru v Brně. Divadlo Na Hradbách, kde dnes sídlí známé Mahenovo divadlo, jej uvedlo 30. prosince 1938 v choreografii Iva Váni Psoty, který sám tančil postavu Romea. Julii tančila Zora Šemberová, jež od ministra kultury Václava Jehličky obdržela medaili Artis Bohemiae Amicis za dlouhodobé šíření dobrého jména české kultury.