Manželství s Charlesem se rozpadá - lady Diana promluvila

Londýn - Tváří v tvář milionům televizních diváků se 20. listopadu 1995 vyznala tehdejší britská princezna Diana ze své rostoucí izolace uvnitř královské rodiny. Princezna líčila, jak se pohádkový příběh po letech změnil ve smutné rodinné drama. Svůj příběh divákům popsala jako příběh ženy, která v novém, neznámém prostředí bolestně hledala svou identitu, propadala úzkostem, trpěla depresemi, způsobovala si zranění a bojovala proti bulimii.

Diana otevřeně hovořila o své nevěře i o nevěře prince Charlese. Ten se v polovině 80. let vrátil zpět ke staré lásce Camille Parker Bowlesové. Diana během hodinového rozhovoru s reportérem BBC Martinem Bashirem pronesla onu známou větu: „V manželství jsme byli tři, co k tomu dodat.“ Princezna se také otevřeně vyznala ve své lásce k bývalému důstojníkovi kavalérie Jamesi Hewittovi. O něm se dokonce proslýchá, že je pravým otcem princeznina druhého syna Henryho.

Po tomto skandálním interview bylo již na výsost jasné, že manželství Diany a Charlese vzalo definitivně za své. Zvěsti o nespokojenosti páru se potom staly rychle oficiálními. John Major byl nucen oznámit parlamentu, že Charles a Diana žijí odděleně, psal se tehdy 9. prosinec 1992.

Charles byl Dianiným vystoupením v televizi tak pobouřen, že údajně požádal svoje právníky, aby vypracovali plán na rozvod. Patnáct let trvající manželství ukončil londýnský rozvodový soud 28. srpna 1996. Úředník tehdy jen oznámil, že rozvod je „absolutní“. Ani Charles, ani Diana nebyli při vyhlášení rozvodu přítomni. Diana údajně přijala odstupné ve výši 15 až 17 milionů liber.

Vydáno pod