„Král mikrofonu“ Larry King je celebritou mezi moderátory

Washington - Larry King je mezi novináři považován za národní ikonu. Jeho pořad, ve kterém zpovídá hvězdy showbusinessu či sportu, politiky nebo zajímavé lidi z ulice, sledují diváci televizní stanice CNN už přes dvacet let. Jeho pořad nazvaný Larry King Live, který dosahuje vysoké sledovanosti, běží na CNN od roku 1985. Larry King se nebojí žádného ani kontroverzního tématu. Ve svém pořadu probírá románky hollywoodských hvězd, stejně tak teorie o UFO, či vše kolem prezidentských klání. King před lety podepsal exkluzivní smlouvu, podle níž má být jeho talk show na programu televize až do roku 2009.

Množství lidí, které King za svou kariéru vyzpovídal, dosahuje čísla až 40 tisíc. Jen namátkou mezi ně patří celá plejáda prezidentů a prvních dam, tibetský vůdce dalajlama, Martin Luther King, první popravená žena v Texasu, lady Diana, Mike Tyson nebo bratři Kennedyové. V roce 1993 s Kingem mluvil i v té době stále vlivný Michail Gorbačov. Ve své knize To nejlepší z Larry King Live k tomu jinak uštěpačný moderátor dodává: „Gorbačov živě v mém pořadu! Tu a tam se musím štípnout.“ 

Moderátor přiznává, že na talk show se téměř vůbec nepřipravuje. Většinou prý nečte ani podrobné informace, které mu o jeho hostech vyhotoví tým spolupracovníků.

King, který nikdy nevyjadřuje svůj názor, by prý rád zpovídal Jeroma Davida Salingera. Dalšími nesplněnými nadějemi pro něj byli a jsou zesnulý papež Jan Pavel II., jeho nástupce Benedikt XVI., Ježíš Kristus či Abraham Lincoln. Nejraději vzpomíná na Franka Sinatru či Marlona Branda, za nejúspěšnější považuje souboj prezidentských kandidátů - výstředního politika a podnikatele Rosse Perota a tehdejšího viceprezidenta Ala Gora z listopadu 1993, na nějž se dívalo 16 milionů diváků.

„Hluboké znalosti vyvolávají detailní otázky, které většinu lidí nudí,“ říká King. „Kromě toho se nerad ptám na to, co už vím. Má nedbalá příprava mě nutí, abych byl vnímavý a pozorně naslouchal,“ dodává.

King pochází z chudé židovské rodiny v newyorském Brooklynu. Svůj pseudonym si Lawrence Harvey Zeiger zvolil podle reklamy na Kingovy likéry. Svou kariéru u odstartoval na rádiu Florida A. M. - tehdy ještě v řadách pomocného personálu. Později začal v Miami moderovat rozhlasovou show, psal sloupky do novin a pro televizi komentoval zápasy fotbalového klubu.

Jeho sláva začala narůstat. V roce 1971 byl však obžalován z loupeže. Svému obchodnímu partnerovi měl údajně ukrást 5000 dolarů. Šetření bylo sice posléze zastaveno, ale Kingova kariéra byla v troskách. Trvalo téměř další čtyři roky, než začal opět pravidelně pracovat v rozhlase. Přelomem v jeho životě se stal rok 1978, kdy mu společnost MBN dala šanci uvádět vlastní talk show. Sedm let poté už King dostal životní příležitost od zakladatele CNN Teda Turnera a dokonale ji využil.