Kauza přípravy vraždy Sabiny Slonkové

Praha - Kauza o přípravě vraždy novinářky Sabiny Slonkové proletěla českými médii jako kulový blesk. Celý případ započal 22. července 2002.  Policie tehdy obvinila čtyři lidi, mezi nimi i bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu. Důvodem chystaného činu byly údajně články, ve kterých Slonková poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu. Kariéra Slonkové se začala odvíjet na počátku devadesátých let. Tehdy nastoupila do MFDnes jako elévka. Karel Srba v té době opouštěl kariéru v Domě techniky a stal se majitelem několika prodejen vozů Hyundai. O několik let později, v roce 1995, kdy se Slonková věnovala policejní tematice, zamířil Karel Srba poprvé do státní správy.

O Srbovi napsala Sabina Slonková na stránkách MFDnes poprvé v roce 2000 v souvislosti s případem vydírání bývalého ředitele zámku Štiřín Václava Hrubého. O necelý rok později zveřejnila novinářka další článek. Ten barvitě líčil pochybný pronájem hotelu Český dům v Moskvě, za který odpovídal právě Srba.

Další informace o Karlu Srbovi přinesla Slonková MF DNES v březnu 2002. Bývalý úředník tehdy nakoupil nemovitosti, na které si nemohl v žádném případě vydělat. Srba tehdy prohlásil, že měl peníze vypůjčené od své matky.

Ještě téhož léta podal opilec Karel Rziepel výpověď, že nějací muži si u něj objednali vraždu Slonkové. Reportérka byla okamžitě převezena do utajeného objektu. Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se od ní nehnuli na krok 10 dní.

Policie mezitím zjišťovala, kdo si vlastně likvidaci Slonkové objednal. S pomocí Rziepela se vyšetřovatelé snažili vyvolat dojem, že se akce skutečně podařila. Slonková nesměla jít domů ani do práce. Ani její kolegové neměli vědět, kde vlastně je.

Vyšetřování případu se od začátku jevilo velmi neprofesionálně vedené.  Kriminalisté Slonkové podávali informace, které by v zájmu objektivity vyšetřování měly zatím zůstat utajeny, konstatoval tehdy právník Jaroslav Štemberk. Soudní projednání kauzy bylo spojeno s velkou medializací. Sama Slonková věděla o svých „vrazích“ až podezřele mnoho.

Soud, který trval s přestávkami celé tři měsíce, představil celou řadu nepřímých důkazů. Mezi nalezenými předměty byly i fotografie Slonkové, které měl Srba v domě. Srba byl následně odsouzen k osmi letům vězení.

Karel Srba
Zdroj: ČT24
Vydáno pod