Byl patentován proslulý „švýcarský“ nůž

Bern - Historie "švýcarského" nože se datuje od roku 1884. Myšlenka na výrobu nožů se tehdy zrodila v hlavě švýcarskému podnikateli Carlu Elsnerovi. Ten si o třináct let později nechal pantentovat tzv. "důstojnický nůž," který byl původně určen pro příslušníky švýcarské armády. Elsner neustále vylepšoval technologii výroby a nůž se stal záhy velmi populárním. Zatímco první modely měly pouze jednu velkou čepel, bodák, šroubovák a otvírák na konzervy, další dostaly navíc ještě vývrtku a menší čepel. Elsner doplnil nožík ještě o pilníček na nehty, pinzetu či zvětšovací čočku.

Obrovský krok vpřed ve výrobě švýcarského nože přinesl rok 1921, kdy byla objevena nerezavějící ocel. Elsner v té době přejmenoval svoji fabriku Victorii na Victorinox. Tato firma výrábí švýcarské armádní nože až do dnešní doby. V posledním roce přišla společnost na trh s novinkou a veřejnosti představila nůž Victorinox Rescue Tool, který vyrobila u příležitosti konání největšího veletrhu nožů na světě IWA.

Vedle Victorinoxu produkuje nože ještě společnost Wenger v Delemontu. Pouze tito dva výrobci mají z federálního zákona z roku 1934 právo vyrábět kapesní nože se švýcarským křížem.