Jiřina Švorcová - nejen herečka, ale i politička

Kociánovice - Jiřina Švorcová, česká komunistická politička a divadelní a filmová herečka, se narodila 25. května 1928 v Kociánovicích u Hradce Králové. Vytvořila řadu postav poplatných svému komunistickému přesvědčení a iniciovala a řídila řadu politických aktivit v české kultuře, včetně cenzury a odstraňování nepohodlných umělců. Po absolvování pražské DAMU začala hrát v Divadle na Vinohradech. Zároveň se angažovala v politické činnosti a prosazování politických témat v kultuře jí přineslo pověst fanatické komunistky. V sedmdesátých a osmdesátých letech byla předsedkyní Svazu českých dramatických umělců a po potlačení pražského jara se stala jednou z klíčových postav řídících normalizaci v československé kultuře. V rámci této činnosti prosazovala tvrdou cenzuru a profesní likvidaci a věznění umělců, které shledala nedostatečně uvědomělými.

Aktivně působila při přípravě a prezentaci tzv. Anticharty. Za svou práci byla odměněna postem v ÚV KSČ (1976), Řádem Vítězného února (1978) a titulem národní umělkyně (1984). Své stalinistické postoje nezměnila ani po sametové revoluci. Pokračuje v činnosti ve prospěch komunistické ideologie, působí na kampaních a akcích KSČM, kde exaltovaně recituje revoluční básně. V roce 1996 neúspěšně kandidovala za KSČM do Senátu.

Ve filmu hrála hlavně v 50. letech. V roce 1969 spolu se Světlou Amortovou, Lídou Plachou, Bohumilem Pastorkem a svým bratrem Václavem Švorcem uvedla scénické pásmo Světlo nad Ruskem o V. I. Leninovi. Širokou diváckou popularitu získala především rolí v televizním seriálu Žena za pultem.

Vydáno pod