Na Jihlavsku padaly meteority

Stonařov - Hromadný pád meteoritů v okolí Stonařova na Jihlavsku se odehrál 22. května roku 1808 krátce před šestou hodinou ranní. Na zem tehdy spadlo během přibližně 8 minut asi 200 až 300 kusů kamene. Rozptylová elipsa meteoritického spadu, která měla délku asi 12,5 km a šířku asi 4,8 km, zasáhla i celou řadu obcí sousedících se Stonařovem. Kameny byly nalezeny i v obcích Otín, Rosice, Cerekvička, ale i Dlouhá Brtnice, Hladov, Stará Říše a řadě dalších. Nalezené meteority měly hmotnost od 32 g do 48 g. Největší kus vážil však 6 kg.

Stonařovské meteority se řadí mezi tzv. HED achondrity, které pocházejí pravděpodobně z planetky Vesta. Jsou tvořeny převážně živcem a pyroxeny. Vědci dokázali, že hornina těchto meteoritů vznikla již před 4,5 miliardou let.

„Celý pás meteoritů je z hlediska rozvoje moderní doby velice důležitou událostí. Tyto meteority se postupně dostaly do všech významných světových sbírek a jsou po celém světě ve sbírkách muzeí i výzkumných ústavů,“ připomíná ředitel Muzea Vysočiny Karel Malý.

V České republice se stonařovské meteority nacházejí v expozicích Národního muzea v Praze, Moravského zemského muzea v Brně nebo v Muzeu Vysočiny v Jihlavě.