Charlotta Masaryková - kultivovaná a elegantní dáma

Praha - Charlotta Masaryková, manželka prvního československého prezidenta, se do paměti lidí vryla jako kultivovaná a elegantní žena. Roli první dámy v důsledku nemoci ale nemohla naplno výkonávat. Během svého života se zapojila do činnosti mnoha spolků. Významné je především její členství v sociální demokracii a její ženské organizaci. Masaryková přispívala také do amerických novin a účastnila se kulturního a zejména hudebního života.

Charlotta Masaryková se narodila v Brooklynu roku 1850 jako dcera bohatého amerického obchodníka a spolumajitele pojišťovny Rudolpha Garrigua. Na svět přišla jako třetí nejstarší z 11 dětí. Od mládí se zajímala o výtvarné umění a hudbu. V sedmnácti letech odjela studovat hru na klavír na lipskou konzervatoř, kde se v roce 1877 seznamila s Tomášem Garrigue Masarykem.

Přesto, že její rodina zvláštním nadšením nad vztahem své dcery neoplývala, svatba na sebe nenechala dlouho čekat. Mladému páru se postupně narodilo pět dětí. Milovaná dcera Hanička ale zemřela brzy po narození.

Masaryková je ve světě známá svým bojem za zrovnoprávnění žen s muži. Na její popud zanesl prezident Masaryk do první ústavy Československa rovná práva pro obě pohlaví. Ze své nemoci se Masaryková nikdy plně nezotavila. Roli první dámy se po čase musela ujmout dokonce její dcera Alice. V září 1922 postihl prezidentovu manželku těžký záchvat srdeční slabosti. Ten se o několik dnů později rozvinul v těžkou mrtvici. Charlotta Masaryková zemřela 13. května 1923.

Historička Dagmar Hájková z Masarykova ústavu AV ČR se domnívá, že právě Charlotta Masaryka zformovala. On sám přiznával, že bez ní by nebyl, tím čím nakonec byl. To ona pronesla v roce 1900 slavnou větu: „Přece to nevzdáš“, když chtěl Masaryk znechucený hilsneriádou odjet do USA. „Masaryk to chtěl vzdát, ale Charlotta se nevzdávala nikdy,“ dodává Hájková.

Vydáno pod