Otakar Motejl - celoživotní nestraník a respektovaný právník

Praha - Bylo mu 77 let a jeho úřad veřejného ochránce lidských práv si získal respekt nejen u nevládních organizací, ale i u některých svých dřívějších oponentů. Otakar Motejl, který patřil v průzkumech veřejného mínění pravidelně k nejdůvěryhodnějším osobám z ústavních činitelů, podlehl krátké nemoci 9. května 2011 ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích.

Motejl byl poprvé do funkce ombudsmana zvolen v roce 2001, znovu potom v roce 2006. V minulosti byl rovněž ministrem spravedlnosti a také předsedou Nejvyššího soudu. Obhajoval lidi obviněné minulým režimem z protistátní činnosti, po revoluci v roce 1989 byl členem komise pro dohled nad vyšetřováním událostí ze 17. listopadu 1989.

Motejl se do povědomí veřejnosti zapsal jako šéf instituce, u níž hledá ročně pomoc přes 7 000 lidí, například úspěšným bojem proti kamerám v dětských ústavech či za zpřístupnění zdravotnické dokumentace pozůstalým. V roce 2002 dosáhl u Nejvyššího soudu zrušení cenového výměru, jímž ministerstvo financí regulovalo nájemné. Zastal se také Romek, které byly za minulého režimu bez řádného souhlasu sterilizovány, a prosazoval zlepšení podmínek v léčebnách dlouhodobě nemocných. Jeho práci uznával i prezident Václav Klaus, který patřil k nejhlasitějším kritikům zřízení kanceláře veřejného ochránce práv.  

Motejl se narodil 10. září 1932 v Praze v právnické rodině (jeho otec i dědeček působili jako advokáti). Po studiu na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1951 až 1955) krátce působil jako advokát v Banské Bystrici na Slovensku, od roku 1958 byl advokátem v Kladně, později v Praze. V letech 1966 až 1968 působil také jako vědecký pracovník právnického ústavu ministerstva spravedlnosti. Od září 1968 byl soudcem Nejvyššího soudu v Praze, odkud musel v dubnu 1970 v souvislosti s federalizací justice a její reorganizací odejít. Poté až do ledna 1990 znovu vykonával advokátní praxi, obhajoval také řadu disidentů, stoupenců neoficiální kultury a aktivistů nezávislých hnutí, mimo jiné Vladimíra Škutinu, Jaroslava Kořána, Jiřího Rumla, Alexandra Vondru a členy skupiny Plastic People of the Universe.

Motejl: celoživotní nestraník, komandér Řádu čestné legie

Jako zástupce Občanského fóra byl Motejl v prosinci 1989 jmenován členem společné parlamentní komise pro dohled nad vyšetřováním událostí ze 17. listopadu 1989. Funkci vykonával do ledna 1990, kdy se stal předsedou Nejvyššího soudu ČSFR. Předsedou Nejvyššího soudu byl jmenován i po rozpadu federace. V létě 1998 se stal ministrem spravedlnosti ve vládě Miloše Zemana a funkci opustil v říjnu 2000. Motejl dal tehdy najevo, že rezignace souvisí s neúspěchem při prosazování reformy soudnictví. V roce 2002 byl mezi čtveřicí osobností, ze kterých ČSSD vybírala prezidentského kandidáta. Ombudsmanem jej sněmovna opětovně zvolila v prosinci 2006 na další šestileté období.

Respektovaný právník byl držitelem několika vyznamenání, mimo jiné stříbrné medaile Sdružení amerických právníků (1991). V roce 2000 ho francouzský prezident jmenoval komandérem Řádu čestné legie. Motejl nikdy nebyl členem politické strany. Byl vdovec, jeho manželka Anna byla bioložkou a podílela se na projektu očkování proti obrně. Dcera Kateřina je učitelkou.