Tripolis pod palbou amerického letectva

Tripolis – Libyjská historie nemá s některými západními zeměmi příliš přátelské vztahy a některé konflikty v historii vyústily i v bombardování země. Jednu sérii leteckých náletů Libye zažila v roce 1986. V rámci operace s názvem Kaňon Eldorádo podnikly Spojené státy 15. dubna 1986 z britských leteckých základen nálety na libyjskou metropoli Tripolis a přístavní město Benghází. Akce amerického letectva, které se zúčastnilo zhruba 70 strojů, byla odvetou za výbuch nálože na západoberlínské diskotéce La Belle, při které 5. dubna zahynuli dva američtí vojáci a jedna turecká žena a zraněno bylo na 260 lidí.

Když se Spojené státy dozvěděly, že akci řídili zpravodajci na libyjském velvyslanectví, rozjely 14. dubna 1986 operaci Kaňon Eldorádo. 

Bombardování se v Libyi soustředilo na vojenské cíle, zasaženy ale byly i diplomatické a rezidenční čtvrti. Zemřelo 60 až 100 lidí, z toho asi 44 civilistů, údajně včetně adoptivní dcery libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Libyjsko-americké vztahy se ještě zhoršily v prosinci 1988, kdy explodoval Boeing 747 společnosti PanAm nad skotským městečkem Lockerbie.

Americké letouny ostřelovaly Libyi před 25 lety (zdroj: ČT24)

Nakonec Kaddáfí oznámil, že dosáhl velkého vítězství nad Spojenými státy, a zemi přejmenoval. Krkolomný název Velká libyjská arabská lidová socialistická džamáhíríje je platný dodnes.

Vydáno pod