Ovčárna kdysi lehla popelem. Na jejím místě teď stojí moderní hotel

Jeseníky - Psal se 22. prosinec 1910, když lehla popelem původní známá jesenická chata Ovčárna. Při požáru zahynul její správce. Už tehdy se jednalo o oblíbené místo v bezprostřední blízkosti Pradědu. Chata byla založena jako ubytovna pro ovčáky. Posléze ale fungovala jako pohostinství pro přírodou brouzdající turisty i jako základna pro lyžaře. Ovčárna spojuje významné turistické cíle, jakými jsou Praděd, Červenohorské sedlo, naučnou stezku Bílá Opava či Petrovy kameny.

Dvaadvacátého prosince 1910 se tehdejší správce chaty Adolf Bradl snažil vytopit pokoje pro ohlášené lyžaře. Skončilo to ale tragédií: Od kamen se chata vzňala a do rána po ní nezbylo prakticky nic. Sám Bradl se udusil kouřem. Když jeho tělo ráno našli lyžaři, již mu nebylo pomoci.

  • Jesenická Ovčárna autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Lyžování u Ovčárny autor: ČT24, zdroj: ČT24

Chata Ovčárna přitom už tenkrát platila za špičkové centrum horského dění. Dobré jídlo i ubytování sem lákaly turisty po stovkách. Postavena byla už v roce 1863 jako příbytek pro ovčáky, novou funkci ale převzala zanedlouho. „Toto území se začalo rozvíjet od poloviny 19. století, začali sem tehdy jezdit lýžaři,“ říká Kateřina Kočí ze Společnosti pro přírodu a krajinu.

„V původní salaši běžně neoficiálně nocovali turisté. Až po rekonstrukci díky Řádu německých rytířů se tak ale mohlo dít oficiálně. Objekt převzala po roce 1948 armáda a dodneška slouží chata jako vojenská ozdravovna.“


Na rekonstrukci chaty se podílel Řád německých rytířů

Brzy po požáru nechal Řád německých rytířů na místě vyhořelé chaty v 1 300 metrech nad mořem vybudovat malou přízemní dřevěnou chatku. Za léta rekonstrukcí a přístaveb se přetvořila do současné podoby jednoho z nejrozsáhlejších hotelů jesenických hor.

S počátky chaty je spojena i historie prvního vědeckého objevování a zkoumání jesenické přírody, průkopník profesor F.A.Kolenatti zde v roce 1864 při jedné z cest se svými brněnskými studenty zemřel po pádu z Petrových kamenů.