Nečas volá: Potrestejte žalobce Ištvana

Praha – Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) vyzval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby žalobci Ivu Ištvanovi odebral případ údajného uplácení tří rebelů. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová by s ním pak měla zahájit kárné řízení. Nečas tak reaguje na aktuální verdikt Nejvyššího soudu, který vyňal exposlance Šnajdra a Tluchoře z pravomoci orgánů činných v trestním řízení; politické dohody podle soudu kryje jejich poslanecká imunita.

„Celá kauza musí být rozhodnutím nejvyššího státního zástupce okamžitě odejmuta Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které není schopno postupovat objektivně,“ uvedl Nečas ve svém prohlášení. „Jsem přesvědčen, že ministryně spravedlnosti musí dát okamžitě návrh na kárné řízení proti státním zástupcům panu (Ivo) Ištvanovi a panu (Rostislavu) Bajgerovi.“

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu jednoznačně potvrzují má páteční slova, že se ze strany státního zastupitelství jedná o svévoli a vykonstruovaný proces,“ dodal expremiér, a odkázal se tak na své vyjádření po policejním výslechu; právě kvůli údajnému uplácení tří rebelů ostatně státní zástupce Ištvan zažádal sněmovnu o Nečasovo vydání k trestnímu stíhání.

Petr Nečas: "Osobně si myslím, že jsou-li pan Ištvan a pan Bajger čestní muži, okamžitě rezignují na své funkce."

Někdejší zákonodárci Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř čelili obvinění, že výměnou za složení mandátů přijali místa v dozorčích radách státních podniků. Díky jejich odchodu ze sněmovny mohla vláda premiéra Petra Nečase schválit zvýšení DPH pro letošní rok, se kterým předseda vlády spojil i hlasování o důvěře kabinetu.

Poté, co je policie obvinila z přijetí úplatku (v podobě lukrativních postů) a státní zástupce na ně uvalil vazbu, se Tluchořovi a Šnajdrovi advokáti obrátili na Nejvyšší soud. Ten dnes rozhodl, že za výkon poslaneckého mandátu, který chrání imunita, je třeba považovat i různé politické dohody, kompromisy či politická rozhodnutí; Tluchoře a Šnajdra tak vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, čili policie a státního zastupitelství. Pokud mají být exposlanci dál stíháni, tak pouze za skutky, které se staly v okamžiku, kdy již nebyli poslanci.

Verdikt Nejvyššího soudu v kauze takzvaných trafik pro tři exposlance ODS zřejmě ovlivní i zítřejší zasedání sněmovního imunitního výboru k žádosti státního zástupce o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání. „Pokud nebude žádost stažena, bude se jí výbor zabývat. Na další schůzi výboru nadále počítáme s účastí poslance Nečase,“ uvedl předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Události o zvratu v kauze tří rebelů (zdroj: ČT24)