Diag Human: Zástupce státu Kindl má vazby na žalující stranu

Praha - Reportéři ČT odhalili fakta, která zpochybňují regulérnost mezinárodní arbitráže s Diag Human. Tato společnost ve vleklém rozhodčím řízení po českém státě požaduje až 14 miliard korun jako náhradu škody za neprovedený obchod s krevní plazmou. Žalovaný český stát v arbitráži reprezentuje právník Milan Kindl. Jeho advokátní kancelář Kindl & partneři přitom zároveň zastupovala rakouského právníka Hürlimanna, který vystupuje za společnost, jež Českou republiku spolu s Diag Human za ušlý zisk žaluje.

Počátkem tohoto roku se do arbitráže s Diag Human přihlásila švýcarská společnost Towit Machinery a firma Dumfries Holdings Limited, která má sídlo v karibském státu Svatý Vincent a Grenadiny. Obě společnosti tvrdí, že část nároku Diag Human vůči Česku odkoupily, a dohromady si nárokují zhruba čtvrtinu pohledávky. Majitel karibské společnosti ovšem není znám, a firmu Dumfries tak zastupuje osmačtyřicetiletý právník Wolfgang Hürlimann.

Hürlimannův obchod zprostředkovala Kindlova kancelář

Pochyby o arbitráži Diag Human (zdroj: ČT24)

„Je to právník, který má specifickou branži. Člověk, který poskytuje právní subjektivitu a právní jednání skrytým firmám a skrytým vlastníkům,“ objasnil právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda. Praxi takového zaměstnání přiblížil publicista Jan Urban: „Potřebujete schovat peníze? Potřebujete schovat identitu? My vám ze zásuvky vytáhneme jakoukoliv společnost, založíme novou, nebo vám dáme společnost, kterou jsme založili před třemi lety.“ Majitel společnosti Diag Human, Švýcar českého původu Jan Šťáva, o Hürlimannovi v souvislosti se společností Dumfries mluví přímo jako o řediteli.

Wolfgang Hürlimann je oficiálně také ředitelem kyperské firmy Giornello Investments. Ta 27. srpna 2009 koupila od původní majitelky Evy Musilové chomutovskou firmu KENS, která se zabývá správou nemovitostí. Musilová se k prodeji odmítla vyjádřit na kameru. ČT proto získala informace využitím skrytého mikrofonu. Bývalá majitelka podle svých slov nezná vlastníka kyperské společnosti, která od ní správcovskou firmu koupila: „Kupující byl zastoupen advokátní kanceláří Kindl a spol.“ Peníze od kupujícího získala z Kindlova účtu. V rámci advokátní kanceláře Kindl & partneři kyperskou společnost zastupovala Anita Davidová.

Podle ministerstva financí je podjatost možná

Stát ani Šťávova Diag Human o výše zmíněných informacích do kontaktování Českou televizí nevěděly. "Tak ty dokumenty (o vazbě Kindlovy kanceláře na Hürlimannovu kyperskou společnost) naznačovaly jistou podjatost jednoho z rozhodců, který by mohl být propojen skrz advokátní kancelář s firmou, která žaluje taky stát," řekl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.

V Česku mají arbitráž na starosti tři instituce: úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ministerstvo financí a ministerstvo zdravotnictví. Podle vyjádření tiskového mluvčího Ondřeje Jakoba se již ministr financí Eduard Janota ve věci obrátil na ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou.

V čem spočívá kauza Diag Human?

Počátky vleklé kauzy, která je největším obchodním sporem v historii České republiky, sahají až do března 1992. Tehdy ministr zdravotnictví Martin Bojar vyloučil česko-švýcarskou společnost Diag Human podnikatele Josefa Šťávy z konkurzu na obchod s krevní plazmou a označil ji za nesolidní. Tím jí měl způsobit miliardovou škodu. Šťávova firma se proto začala domáhat odškodnění s argumentem, že přišla o zakázky. Stát se rozhodl řešit spor jako neveřejný v rozhodčím řízení, arbitráži, a to podnikatel Šťáva v roce 2008 vyhrál. Tribunál rozhodl, že Česko mu musí zaplatit 8,2 miliardy korun plus denní úroky. Ty se pohybují kolem 1,3 milionu denně. V nejvyšším odhadu se dohromady jedná o 14 miliard korun. Proti takovému rozhodnutí se ale stát odvolal, a spor o výši náhrady škody se tak táhne dodnes.

Milan Kindl je jedním ze tří arbitrů, kteří mají o výsledku rozhodčího řízení rozhodnout. Žalující strana jmenovala Švýcara Damiano Della Ca. Na třetím, předsedajícím arbitrovi, se tito dva rozhodci měli dohodnout mezi sebou. Protože se tak nestalo, určil jej soud. Stal se jím současný prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Podjatost, tedy jakási obdoba střetu zájmů, ze strany Milana Kindla hrozí i podle advokáta a bývalého vyšetřovatele hospodářské kriminality Václava Lásky. „Za této situace si myslím, že český stát má důvod a má opodstatnění žádat pana docenta Kindla o vyjádření nebo o vysvětlení, jaký je jeho vztah k panu Hürlimannovi. Měl by o to požádat proto, že by se měl ujistit o tom, že tu není ze strany pana docenta Kindla podjatost,“ soudí Láska.

Sokol: Kindl se zřejmě posoudí sám

Tomáš Sokol, právní poradce ministerstva zdravotnictví, dodává, že pokud proti případné podjatosti Milana Kindla nevystoupí Diag Human, nikdo se tím zabývat nebude. „Záležitost rozhodců je čistě jejich věc a do toho úřad nemůže vůbec zasahovat,“ podotkla mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová. Diag Human na fakta zjištěná Českou televizí arbitry upozornit chce. Podle Sokola tak o tom, zda je podjatý, ale může rozhodnout až Kindl sám: „Zákon o rozhodčím řízení, kterému jsou podřízeni, pouze říká, že rozhodce, který je podjatý, tu funkci nesmí převzít, anebo ji musí, lidově řečeno, složit ve chvíli, kdy to zjistí.“

Kindlova kancelář jakoukoli vazbu mezi právním ošetřením prodeje společnosti KENS a arbitráží s Diag Human odmítá.

Vyjádření advokátní kanceláře Kindl & partneři:

„Na Vaše dotazy, které různými cestami směřujete do naší advokátní kanceláře, samozřejmě neodpovíme. Tím hlavním důvodem je to, že zásadním způsobem pochybujeme o Vaší nestrannosti a deklarované snaze o natočení objektivní reportáže týkající se nás a naší advokátní kanceláře. Jsme naopak přesvědčeni, že Váš záměr je přesně opačný. Tedy, že Vám jde o to, odvysílat reportáže vydávající se za objektivní, ovšem ve skutečnosti hrubě poškozující naši advokátní kancelář a naše osoby.“ (26. března 2010)