Policie se vrací ke korupční kauze biolíh

Praha - V kauze biolíh policie vinila šest lidí včetně dvou ministerských úředníků a někdejších členů ČSSD z korupce. Dva majitelé lihovaru Bioferm v Kolíně Jaromír Janata a Rostislav Polák měli před třemi lety půjčit lobbistovi Františku Vybíralovi 15 milionů korun, které měly být budoucím zdrojem úplatků k získání zakázek na výrobu lihu jako příměsi do benzínu. Detektivové nyní prověřují, zda v případu nešlo o podvod.

Ústřední postavou aféry je olomoucký lobbista a někdejší sociální demokrat František Vybíral, který je rovněž hlavním aktérem souvisejícího případu, v němž údajně za půlmilionový úplatek zprostředkoval pražskému podnikateli s nemovitostmi Miloši Červenkovi domnělé policejní dokumenty k vyšetřování jeho podnikatelských aktivit. Policie dokonce zjistila, že Vybíral a Červinka byli v úzkém styku s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem.

Mezi obviněné patřili někdejší členové sociální demokracie. Tehdejší tajemník exministra Zdeňka Škromacha Jan Hanáček se po obvinění vzdal kandidatury do Poslanecké sněmovny, rezignoval na všechny stranické funkce a požádal o přerušení členství ve straně. Josef Láznička, který v době obvinění působil jako tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury, byl z ČSSD vyloučen a na funkci ve fondu rezignoval. Bývalá vedoucí sekretariátu náměstka ministra dopravy Ludmila Schwarzová krátce po svém obvinění musela odejít z ministerstva a její členství v ČSSD bylo zrušeno.

Stíhání v kauze biolíh žalobkyně Jana Hercegová loni v červenci zastavila, neboť dospěla k závěru, že v kauze nešlo o úplatek, ale o půjčku za zprostředkování smluv se státní společností. Její rozhodnutí později potvrdila i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Žalobkyně sice dospěla k závěru, že Bioferm Vybíralovi předal patnáct milionů, avšak podle ní to nebyl úplatek, ale půjčka doložená smlouvou a účetnictvím. Vybíral měl za tyto peníze obstarat smlouvy, na jejichž základě by velké firmy odebíraly od Biofermu bioetanol. Státní zástupkyně upozornila, že Vybíral a zástupci Biofermu jsou soukromé osoby a pokud si mezi sebou vyplácí provize výlučně za zprostředkování smluv, nic trestného na tom není.

Vybíral předal jeden milion z obdržených peněz šéfovi fondu dopravní infrastruktury Josefu Lázničkovi a šéfce kabinetu náměstka ministra dopravy Ludmile Schwarzové. Úředníci podle žalobkyně převzali peníze jako soukromé osoby a kromě toho chybí důkaz, že při tom jakkoli zneužili svého postavení státních úředníků. Peníze inkasovali jen za to, že dali dohromady zástupce Biofermu s bývalým ministrem a dnešním podnikatelem Miroslavem Grégrem. Láznička i Schwarzová však trvají na tom, že od Vybírala nikdy žádné peníze nepřijali.

Případ známý jako kauza biolíh byl před volbami v roce 2006 otevřen policií jako jedna z údajně nejvážnějších korupčních aktivit lidí spojených s ČSSD. Vyšetřování původně vedli detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Právě dnes již bývalý šéf ÚOOZ Jan Kubice zmínil kauzu biolíh v tzv. Kubiceho zprávě, která byla zveřejněna těsně před parlamentními volbami v roce 2006. Vyšetřování případu tehdy označil za politicky ovlivňované.

  • Ilustrační foto autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1151.jpg
  • Bývalý šéf ÚOOZ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/47/4650.jpg