Spasí českou politiku monarchie? Svobodní i komunisté pochybují

Praha – Omezení daňové zátěže a přerozdělování, podpora ekonomiky a tvorba pracovních míst či návrat k monarchistickému uspořádání státu. Zúčastněné strany apelovaly na zodpovědnost státu při nakládání s penězi. Zástupce monarchistů nastolil téma změny státního zřízení z republiky na konstituční monarchii. Jak sám říká, mělo by se tak stát „demokratickou ústavní cestou, například referendem“. V předovolebním Politickém spektru se sešli předseda Strany svobodných občanů Petr Mach, bývalá poslankyně za KSČM Kateřina Konečná a předseda Koruny České Václav Srb.

Stát by měl utrácet vybrané peníze zodpovědně. Na tom se všichni shodli, ale jak k takovému cíli dospět, na to už se jejich názory různily. Lékem Svobodných na stagnující ekonomiku a korupci je nižší míra přerozdělování, zrušení některých daní a dotací. „Hlavní příčinou problémů je přebujelý stát,“ domnívá se Petr Mach.

Řešením podle něj je „nechat víc peněz v kapsách lidí“. Tomu by mělo pomoci například zrušení daně z převodu nemovitosti, které by snížilo příjmy státního rozpočtu o zhruba 7 miliard korun ročně. Na straně výdajů by tuto částku Svobodní kompenzovali zrušením státních příspěvků na stavební spoření. Jako další kandidáty na zrušení zmínil Mach daň dědickou nebo daň silniční.

Politické spektrum (zdroj: ČT24)

Kateřina Konečná z KSČM označila cíle Svobodných za utopistickou vizi. Stát by se podle ní měl postarat o základní funkce, jako jsou bezpečnost, vzdělání, sociální služby, zdravotnictví či kontrola a regulace energetického trhu. Prioritou komunistů je snížení nezaměstnanosti a nastartování ekonomiky.

„Stát musí začít dělat vše pro to, aby lidé, kteří chtějí pracovat, měli šanci práci získat,“ říká Konečná. Chce udělat pořádek v legislativě, a usnadnit tak život podnikatelům. Podle KSČM bude rovněž nezbytné zvýšit objem státních investic. Naopak Svobodní by k nižší nezaměstnanosti šli například cestou zrušení minimální mzdy či legalizací švarcsystému.

Zajistí monarchie lepší politickou kulturu?

Václav Srb, předseda Koruny České, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska, se záměrem zeštíhlení státu souhlasí. „Otázkou zůstává, kde skončit s demontáží dozorové role státu,“ uvažuje Srb, který ovšem za prioritu své strany považuje změnu státního zřízení z republiky na konstituční monarchii. Jak sám říká, mělo by se tak stát „demokratickou ústavní cestou, například referendem“.

„V posledních dnech, týdnech, měsících a možná i letech se výrazně ukazuje, že jedné straně a jedné části národa stranící hlava státu neplní nezastupitelnou úlohu hlavy státu, která by měla národ spojovat,“ domnívá se Václav Srb. Jak prý ukazují zkušenosti ze současných evropských parlamentních monarchií, jako je například Velká Británie, Švédsko či Španělsko, král či královna se do každodenní politiky nevměšují.

Konečná ale návrhy Koruny České odmítla. Podle ní jsou v současné České republice mnohem palčivější problémy, které by měli politici řešit. Podobné stanovisko vyjádřil i Petr Mach. „Monarchie sama o sobě neznamená záruku prosperity,“ upozornil. „A pokud bychom uvažovali o konstituční, parlamentní monarchii, tak tam zase nevidím takový rozdíl oproti republice,“ dodal předseda Svobodných.