Dienstbier: S novou sněmovnou se vrátí ústavní systém Česka do normálu

Praha – Ústavní systém České republiky je založen na rovnováze určitých ústavních institucí, proto bude dobré, až se vrátí do normálu. Tak reagoval host pořadu Hyde Park ČT24, senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Podle jeho slov se tím ale pro Senát nic moc nemění. Ten má prý totiž na stole ještě celou řadu zákonů, které mu dolní parlamentní komora stihla postoupit. Dienstbier očekává, že senátoři schválí fotovoltaiku a doprovodné legislativy k občanskému zákoníku. V případě vítězství sociální demokracie ve volbách, souhlasí s menšinovou jednobarevnou vládou.

Jiří Dienstbier (ČSSD), senátor

„Bude dobré, až se vrátíme k normálu. Náš ústavní systém je založen na rovnováze určitých ústavních institucí a je dobré, aby všechny řádně fungovaly. Očekávám, že do normální situace se dostaneme až po zvolení nové Poslanecké sněmovny.“

Podle Dienstbiera se situace po rozpuštění sněmovny pro senátory až tak nemění. Budou totiž řešit celou řadu zákonů, které ještě dolní komora parlamentu stihla Senátu postoupit. „Možná nám přibude nějaký návrh zákonného opatření, pokud se vláda rozhodne jej předložit. Všichni ale tvrdí, že to bude maximálně v počtu odpovídajícím prstům jedné ruky. Neočekávám žádnou smršť zákonných opatření,“ řekl senátor.

Senát vlastně ztratil zákonodárnou iniciativu, tvrdí Dienstbier

Senátor Dienstbier tvrdí, že se možnosti senátorů po rozpuštění sněmovny paradoxně zmenšily. „My totiž můžeme projednávat pouze to, co k nám přijde ze sněmovny, nebo v době rozpuštění návrhy zákonných opatření, které navrhne vláda. Ztratili jsme vlastně zákonodárnou iniciativu, protože my sami můžeme předkládat návrhy zákonů Poslanecké sněmovně, ale teď nemáme komu,“ vysvětlil. Podle něj má v tuto chvíli Senát jen dvě možnosti - buď zákon schválit, nebo zamítnout.

  • „Pozměňovací návrhy jsou nyní prakticky totéž jako zamítnutí. Takže občas se skřípěním zubů budeme některé návrhy se sněmovny schvalovat, aby nespadly pod stůl. To se týká jednak fotovoltaiky a jednak doprovodné legislativy k občanskému zákoníku,“dodal Dienstbier.

Prezident Miloš Zeman včera podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny. Zároveň vyzval občany České republiky, aby se ve volbách rozhodovali na základě programu stran a neposlouchali populistické výkřiky, které budou po volbách zapomenuty. Termín předčasných voleb stanovil na pátek 25. října a sobotu 26. října.

ČSSD představuje volební lídry
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

ČSSD by chtěla podle Dienstbiera vytvořit menšinovou jednobarevnou vládu

Jiří Dienstbier zastává v případě vítězství sociální demokracie ve volbách názor, aby se vytvořila menšinová jednobarevná vláda. „Byl bych nejspokojenější, kdybychom vyhráli volby tak, abychom žádného partnera nepotřebovali. Převažujícím názorem u nás, aby byla menšinová jednobarevná vláda, která by se opírala o podporu dalších stran v tom spektru od středu doleva, včetně podpory komunistické strany.“

  • „Nechceme dělat koalice s pravicovými stranami, které tady vládly způsobem, který jsme kritizovali. Říkali jsme, že to chceme změnit, že chceme napravit to, co tady provedly. A těžko bychom to asi napravovali spolu s nimi,“ podotkl senátor.

Podle jeho slov je převažující názor ČSSD takový, že není vůle dělat otevřenou koalici s komunistickou stranou. „Proto chceme-li opravdu prosadit náš program, nezbývá nám nic jiného, než usilovat o menšinovou vládu,“ řekl. Pro něj samotného je prý velmi přirozený partner Strana zelených nebo lidovci. Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ), Úsvit přímé demokracie nebo Babišovo ANO 2011 přirovnává k Věcem veřejným, podle jeho slov proto, že lidé nevědí, co od nich mohou očekávat. Jejich program je podle senátora nejasný.

Strany se na volby intenzivně připravují - včera jednalo grémium Věcí veřejných, sociální demokraté a komunisté mají schválený program, kandidátky i volební slogan. TOP 09 představí kandidátky 5. září - program o týden později. Podle místopředsedy Miroslava Kalouska bude tématem voleb zápas o demokratický charakter státu. Podle Hospodářských novin bude s Lidovci jednat o spolupráci nová strana bývalého šéfa Zelených Martina Bursíka. Ten představí základní program příští týden. Hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury chce prosadit třeba prezidentský systém nebo odvolatelnost politiků.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)