Nové podrobnosti o tajném životě Radovana Karadžiče: Srbsko je v šoku

Bělehrad - Radovan Karadžić jako léčitel, který radí pacientům, jak se vypořádat s cukrovkou a impotencí? Hledaný muž obviněný z válečných zločinů včetně genocidy, který s image mírumilovného starozákonního mudrce brázdí ulice Bělehradu a veřejně přednáší o technikách meditace? Zprávy, které by ještě před dvěma dny většina Srbů vnímala jen jako dobrý vtip, se nyní staly realitou. Podrobnosti o tajném životě uprchlíka Karadžiče, který žil nepoznán uprostřed metropole pod identitou lékaře alternativní medicíny Dragana Dabiče, podle světových médií šokovaly a stále znovu šokují Srbsko i celý svět.

Úctyhodný starší muž, který se po ulicích pohyboval v tmavém hábitu a oblíbeném světlém klobouku, nežil podle agentury APA nijak uzavřeným životem. Říkal si Dragan Dabić a pravidelně spolupracoval s časopisem Zdrav život (Zdravý život), kam psal články o tělesných energiích, meditačních technikách a způsobech alternativní léčby. Provozoval dokonce vlastní internetovou stránku a komunikoval pomocí mobilního telefonu i e-mailu.

Zoran Pavlović, ředitel firmy, která Dabičovy internetové stránky provozovala, se s „doktorem“ v poslední době setkal nejméně třicetkrát. „Když jsem v televizi viděl, že Dragan Dabić byl vlastně Radovan Karadžić, a když jsem viděl tu fotografii, úplně jsem ztuhl. Nikdy by mě nenapadlo, že muž, se kterým jsem tak často sedával a mluvil o alternativní medicíně, sportu a někdy i o politice, je ve skutečnosti Karadžić,“ řekl bělehradskému deníku Blic Pavlović a dodal, že ho bral jako přátelského a výmluvného člověka, o němž měl vždy dobré mínění.

Dabić se často procházel venku, obvykle ho lidé vídali poblíž pravoslavného kostela, ale i na chodnících hlavní bělehradské obchodní tepny Terazije. Prakticky štamgastem se stal v kavárně Luda kuča, která byla poblíž jeho bytu na panelovém sídlišti v Novém Bělehradě. Jeho majitelka přitom stěny svého podniku už před lety vyzdobila i fotografiemi hledaných uprchlíků, a tak v kavárně paradoxně visel mimo jiné i Karadžičův portrét.

I když tvář a hlas Radovana Karadžiče většina lidí, s nimiž dlouhovousý mudrc přišel do styku, důvěrně znala, nikdo z nich nepojal ani nejmenší podezření. V jeho vyjadřování totiž prý nebyla slyšet ani stopa černohorského nebo bosenského přízvuku, který dříve byl pro projevy bývalého bosenskosrbského předáka typický.

Doktor Dabić dbal i na to, aby se jeho příznivci dozvěděli o jeho životě nějaké romantické podrobnosti. Například o „lásce jeho života“, mladé a krásné ženě Mile, která ho oddaně doprovázela na jeho vystoupení po celém Srbsku. Zároveň však tvrdil, že jeho bývalá manželka a děti žijí ve Spojených státech a v bytě si dokonce vystavil fotografie čtyř chlapců v žlutých tričkách basketbalového klubu Los Angeles Lakers a tvrdil o nich, že to jsou jeho vnuci.

Dabić, lékař bez diplomu, který neměl o klienty vůbec nouzi, už dál léčit nebude. Nyní ho čeká výlet do nizozemského Scheveningenu, kde stojí věznice pro obviněné Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Bělehradská rozhlasová a televizní stanice B-92 dnes vypátrala skutečného Dragana Dabiče, jehož jméno si Karadžić údajně přisvojil. Narodil se v únoru 1954 v Sarajevu a v roce 1993 zemřel. B-92 také zjistila, že Karadžičův průkaz s falešným jménem byl vydán v malém městě Ruma ve Vojvodině. Podle stanice to připomíná případ bývalého bosenskosrbského policejního velitele Stojana Župljanina, nedávno vydaného do Haagu, který se rovněž skrýval pod jménem mrtvého muže a jeho průkaz byl také vystaven v severosrbské Vojvodině.