První statečná ze Saúdské Arábie zdolala Everest

Rijád - Na vrcholu Mount Everestu stanula první žena ze Saúdské Arábie. Pro místní to byla zpráva téměř revoluční. Tato vlaštovka ale v tak izolované muslimské zemi jaro neudělá. Ženy tu pořád nesmějí ani řídit auto a pro muže jsou často jen majetkem. Přitom jen pár kilometrů za hranicemi – v Arabských Emirátech - je to jinak. Je zde stejná mentalita, ale pro ženy odlišná pravidla. Se ženami v Saúdské Arábii a v sousedním emirátu Abú Dhabí natočil reportáž Michal Kubal.

Saúdská Arábie je kolébkou islámu a jednou z nejbohatších zemí světa. Ale je také zemí s fastfoody oddělenými pro muže a ženy a s bičováním, když přistihnou nesezdaný pár spolu v autě. Pro ženy platí zákaz řízení, manželům přichází varování smskou, když žena překročí vymezené území. Samozřejmostí je zahalování od hlavy až k patě.

„Zahalení hlavy není úplně povinné, ale je lepší si zahalit vlasy, protože bych mohla narazit na náboženskou policii a ti by mi mohli dělat problémy. Když jdu s nezahalenými vlasy, tak na mě auta troubí, muži pokřikují a chtějí číslo a tak dále. Někdy je lepší se zahalit,“ řekla Lucie Karalová, česká zdravotní sestra působící v Saúdské Arábii. 

Změny se dějí právě teď

Ještě před pár lety tu ženy byly zavřené doma a na ulici nesměly bez mužského doprovodu. Časy se začínají měnit. Země má první právničku, první podnikatelky. Somája Džabartíová je jednou z takových průkopnic - dělá zástupkyni šéfredaktora a v prestižních novinách řídí i muže. „Můj úspěch záleží na tom, kolik dívek se dostane na tak vysokou pozici jako já a kolika z nich dokážu pomoct a povzbudit je v postupu stále dál. Nepokládám za úspěch, když jedna žena dosáhne jedné významné pozice, to je něco ojedinělého. Úspěchem je, když dokážeme povzbudit další, aby o to usilovaly taky,“ řekla Džabartíová. „Změny se dějí právě teď. Většinu obyvatel tvoří mladí, a mládí s sebou nese dynamiku a změnu,“ dodala.

Politolog: Byl jsem velmi překvapen tou ženou na Everestu

„Ten proces pokračuje, ale ohromně pomalu. Devadesát devět procent žen v Saúdské Arábii by nemělo možnost lézt po horách. Byl jsem velice překvapen tou ženou na Everestu,“ řekl Frank Cibulka, profesor politologie v emirátu Abú Dhabí. Sama horolezkyně, Raha Muharraková, svůj výstup nijak zvlášť nekomentovala. „Nechtěla jsem tím něco vyjadřovat. Ale kdyby to změnilo, jak se saúdské ženy dívají samy na sebe, byla bych šťastná,“ uvedla. 

Za zdí (zdroj: ČT24)

Přísná pravidla pro ženy nenařizuje islám, ale staré kmenové tradice

Konzervativci brání staré pořádky, že chrání ženy. A hlavně, že cokoliv jiného odporuje islámu. „To není islám, oni tvrdí: My se vracíme k tradičnímu islámu. Ale to není tradiční islám. To jsou kmenové tradice, které zřejmě existovaly již před tisíci lety,“ uvedl Cibulka.  „Myslím si, že proces emancipace bude velmi pomalý. Ty náboženské síly jsou tam tak zakořeněné, že to bude trvat desítky let,“ dodal. 

Sousední emiráty se cestou ženské emancipace vydaly už před lety. Ženy tu hrají čím dál důležitější roli. „Islám neříká: Neřiďte auto. Ve skutečnosti je to: Mějte respekt samy k sobě a postupujte podle toho,“ říká například Zahra Ahmed Umarová, rozvedená matka a studentka. Je jí 43, provdali ji v patnácti, manželovi bylo o 45 víc. V šestnácti měla první dítě, celkem jich vychovala deset. Rozvedla se, pak další svatba, znovu rozvod. Dneska má farmu se sedmdesáti velbloudy, pracuje a studuje pedagogickou fakultu.

Somája Džabartíová, zástupkyně šéfredaktora Saudi Gazette:

„Nemyslím si, že je to otázka jedné bitvy. Je to celá cesta plná výzev, a když touto cestou půjdeme krok po kroku, když se každý bude snažit udělat co nejlíp, půjde to.“