Starobylý rituál volby papeže zaplavil sociální sítě

Praha – Během několika sekund poté, co nad komínem Sixtinské kaple začal stoupat bílý dým, zaplavila fráze Habemus Papam! i sociální sítě. A moderní komunikační technologie zmínil ve svém prvním vystoupení i sám papež: požehnal totiž nejen věřícím přímo na Svatopetrském náměstí, ale i těm, kteří výsledky volby sledovali v televizi, nebo právě na internetu. Po oznámení jména nového papeže byl také znovu aktivován papežský twitterový účet @Pontifex.

Volbu papeže na Twitteru komentovaly i mnohé známé osobnosti, spisovatel Paulo Coelho napsal: „Kéž by František obnovil církev, spravil zničené vazby a smazal chyby, které poškodily mou víru.“

Většina komentářů nového papeže ale vyjadřovala hlavně překvapení, jak shrnul ředitel italského listu Corriere della Sera Ferruccio de Bortoli, podle kterého jde o revoluční událost: „Poprvé papež jezuita. Bergoglio si vzal jméno František. Velký zvrat.“ Lidé si považují mimo jiné Fratiškovy skromnosti. Tento obrázek, na němž cestuje veřejnou dopravou, byl uveřejněn ihned po jeho zvolení.

Papež František
Zdroj: ČT24/internet

Co zaznělo na Twitteru:

  • Britský novinář Piers Morgan @piersmorgan: „Argentina teď má největšího světového katolíka i největšího světového fotbalistu.“
  • Olga Biernátová ‏‪@Nofreeusernames: „To je jak Glastonbury Festival. Lidi zpívají u velké stage, mávají vlaječkama a čekají na headlajna dne.“
  • Jan Dobrovský ‏‪@jan_dobrovsky: „Ve Vatikánu to teď vypadá jako při keynote Applu.“
  • Ján Simkanič ‏‪@Simindr: „Zklamání, čekal jsem Berlusconiho…“

Internetový svět si okamžitě všiml i papežovy aktivity na sociálních sítích. „Nový papež měl Twitter účet ‪@JMBergoglio a necelých 800 followers. Teď mu to slušně roste,“ komentoval například Michal Pur na svém Twitteru ‏‪@michalpur. Slavný britský moderátor Piers Morgan působící v USA napsal s narážkou na Lionela Messiho: „Argentina má teď světovou jedničku jak ve fotbale, tak mezi katolíky.“ S menším nadšením se pak vyjadřoval novinář Miloš Čermák, který na svůj twitterový účet @cermak napsal: „Takze novej papez uz si utweetnul.“

„Habemus Papam Franciscum (Máme papeže Františka),“ byl první tweet, který se na papežově účtu na Twitteru objevil ve 20:33.

Papežův twitterový účet
Zdroj: ČT24/Twitter

Sociální sítě si okamžitě všimly i minulosti nového papeže. „Kritici viní Bergoglia z toho, že se dostatečně veřejně nepostavil proti argentinské vojenské diktatuře mezi lety 1976-1983,“ napsal Frank Bajak z agentury AP. Na stejnou dobu odkazuje i twitterový účet španělského media eldiario.es, který také připojuje delší článek na téma papežovy minulosti. 

Hvězda sociálních sítí? Racek na komíně….

Sociální sítě ale volbu papeže sledovaly i během dne, kdy se na Twitteru objevil dokonce účet racka, který seděl na komíně Sixtinské kaple. A svůj twitterový účet měl i samotný komín, na jehož profilu se po zvolení papeže objevila věta „Má práce už je hotova“.

A podobně zaujala volba papeže i uživatele Facebooku, kde se krom vážných oznámení, že papež již byl zvolen a jaké je jeho jméno, celý den objevovaly i zajímavosti jako právě racek, který se stal internetovou hvězdou dne.

Jako první o novém papeži informovaly skupiny věnované křesťanství, třeba na skupině We Are Catholics se během minuty po zveřejnění jména nového papeže okamžitě začaly objevovat i informace o životě papeže Františka.

Racek na komíně Sixtinské kaple
Zdroj: ČT24/vatican.va