ČNB se snaží pomoct ekonomice. Sáhne po slabší koruně?

Praha - České ekonomice se již delší dobu nedaří, zboží na zahraničních trzích bojuje proti silné konkurenci ostatních výrobců a valná poptávka není ani na českém trhu. Podle některých by mohl pomoci slabší kurz koruny. Guvernér České národní banky Miroslav Singer ve středu v Interview ČT24 připustil zásah proti síle české koruny pomocí kurzových intervencí. Už jen tento výrok na dnešní sílu kurzu zapůsobil. „Koruna dnes pokračuje v oslabování a dosahuje nejslabších úrovní za několik měsíců, překročila hranici 25,60 koruny za euro a blíží se hranici 25,70 koruny,“ potvrdil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Je koruna příliš silná?

Nutno říct, že silná koruna je výsledkem poptávky po českém zboží, která vyvolává tlak na nakupování české měny. Té je tudíž na trhu méně, je po ní poptávka a její kurz stoupá. Zároveň s tím však dochází ke zvyšování cen českých výrobků, které pak nejsou konkurenceschopné - jak na domácím, tak především na zahraničním trhu. Momentální situace je ta, že se ČNB možná odhodlá k nákupu cizí měny za českou, aby se její nabídka na trhu zvýšila a kurz poklesl. Následkem toho by bylo české zboží opět o něco konkurenceschopnější a mohla by se tím eventuálně podpořit ekonomika.

„V posledních týdnech přichází stále více zpráv o negativním vývoji české ekonomiky. ČNB už nemůže zareagovat snížením úrokových sazeb, jsou prakticky na nule. Adekvátní kurz by tedy měl být 26–26,50 za euro. Pokud tohoto kurzu nedosáhne koruna sama, může k tomu pomoct právě centrální banka,“ doplňuje Marek.

Jak však upozorňuje i Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, problém intervencí a posunu kurzu je v tom, že aby se to mohlo projevit na větším exportu firem a tím pádem zvýšení českého HDP, musela by být intervence dlouhodobější, a stejně tak i stav slabšího kurzu.

Je intervence výjimečná?

Kurzové intervence jsou v zahraničí poměrně standardní. Nicméně v Česku je to přinejmenším neobvyklé – naposledy ČNB zasahovala na devizovém trhu zhruba před deseti lety. Devizová intervence není pro centrální banku nijak drahou záležitostí, problémem však je, že nahromaděná zahraniční měna může při budoucím silnějším kurzu tuzemské měny způsobit ztráty.

Guvernér České národní banky připustil, že by centrální banka mohla zasáhnout proti síle české koruny, zároveň také vysvětlil, jak by taková intervence probíhala. „My bychom ty koruny prodávali, v praxi by to u nás probíhalo tak, že by bankovní rada určila nějaký kurz, kterého mají obchodníci v určitém období dosáhnout, a oni by prodávali tak, aby toho dosáhli. Korunu by nakupovali ti, kteří by kurz považovali za výhodný. Intervence nefungují tak, že musíte neustále prodávat, tam stačí vědomí hráčů na trhu, že o něco usilujete, že existují hranice, v nichž přijdete a začnete prodávat,“ popsal Singer.

Slovní intervence se zatím jeví jako účinná

„Prohlášení členů ČNB jsou ze zkušeností účinné. Každé slovo bankéřů má význam. Dnes však koruna oslabuje nejen kvůli slovům guvernéra, ale i kvůli nepříznivým datům, která z ekonomiky přicházejí. Aby intervence zůstaly účinné, někdy za slovy budou muset následovat činy. V okamžiku, kdy se ukáže, že slova účinná nejsou, tak ČNB musí vystoupit na trh a začít prodávat koruny,“ podotýká Sobíšek.