Dlouhověkých lidí bude stále přibývat

Praha - V budoucnu čeká Českou republiku enormní nárůst lidí starších 65 let, což také výrazně zatíží ekonomiku i společnost. K populačnímu stárnutí přispívá pokles úmrtnosti na nemoci oběhového systému a do určité míry i na nádorové onemocnění. Dlouho diskutovaným problémem je i snížení porodnosti. Současný babyboom podle demografky Jiřiny Kocourkové souvisí s populační vlnou 70. let jen do určité míry. Spíše jde o projev nového reprodukčního chování generace z konce 70. let, která začala zakládat rodiny. V dohledné době podle demografů opět nastane pokles obyvatel.

Nejvýraznější tempo stárnutí by mělo nastat po roce 2025. Zatímco na konci letošního pololetí žilo podle důchodové statistiky v zemi 570 mužů a žen, kteří již oslavili své 100. narozeniny, v roce 2065 by republika mohla mít takových obyvatel už kolem 19 tisíc. V polovině 22. století, tedy v roce 2150, by pak své 100. narozeniny mohlo mít za sebou téměř 426 tisíc mužů a žen.

Otázkou ale zůstává, v jaké kvalitě budou lidé delší život prožívat. Zda nárůst délky života bude znamenat i jeho prodloužení ve zdraví nebo naopak budou lidé čím dál více zatíženi chronickými nemocemi. „Ukazuje se, že roky navíc lidé prožijí spíše v horším psychickém i zdravotním stavu,“ podotkla Kocourková.

Nejvíc stoletých a starších osob žilo v pololetí v Praze, kde jich bydlí 93. Nejméně jich je v Karlovarském kraji, a to sedm. Dlouhověkosti přeje i Jihomoravský kraj, kde žije 71 osob.

Za prodlužováním života je podle expertů změna životního stylu, zdravější výživa a moderní medicína. Muži v Česku se nyní v průměru mohou dožít 73,7 roku a ženy 79,9 roku. Od listopadu 1989 se tak střední délka života protáhla u mužů celkem o 5,6 roku a u žen o 4,5 roku. Například v sousedním Rakousku, které má osm milionů obyvatel, ale žilo na konci loňského září podle tamní statistiky 908 stoletých a starších osob.

Dům pro seniory v Pardubicích, U Kostelíčku.
Zdroj: ČT24