Kalousek: Pokud nebudou restituce, nebude nižší DPH

Praha - Je to Pandořina skříňka, reagoval ministr financí Miroslav Kalousek na opětovnou snahu projednávání sazeb DPH. O snížení sazby DPH je jeho strana ochotna jednat pouze za předpokladu, že definitivně projdou církevní restituce a důchodová reforma.

Premiér Petr Nečas dnes přišel s návrhem kompromisu k daňovému balíčku. Příští rok by se podle něj mohla zvýšit pouze nižší sazba DPH ze 14 na 15 procent. Podle původního vládního návrhu se měly od příštího roku sazby DPH zvýšit ze 14 a 20 na 15 a 21 procent.

Miroslav Kalousek v Hyde Parku ČT24:

„Nejsme demagogicky zaťatí, jsme v rámci konsolidačního balíčku připraveni k nějakým kompromisům. Musí být ale garantováno, že projdou prováděcí zákony týkající se penzijní reformy a že definitivně projdou církevní restituce. Budeme chtít slyšet i morální závazek, že podobné nedospělé chování - nedodržování dohod a cukání se na poslední chvíli - bylo naposledy. Vládní koalice musí držet pohromadě.“

Podle ministra financí se změna o jeden procentní bod ve spodní sazbě DPH promítne zhruba 6,5 miliardami korun do státního rozpočtu. Jeden bod v horní sazbě se promítne zhruba 10 miliardami korun. „Pokud bychom takový kompromis udělali, musíme se dohodnout, kde na výdajové straně snížíme o stejnou částku výdaje, protože pro mě je nepředstavitelné, že bych předložil rozpočet s vyšším deficitem než tři procenta HDP. Ale při omezení na výdajové straně by se už muselo řezat do živého,“ upozornil Kalousek. 

Kalousek: Důchodová reforma není dostatečná. Přál jsem si jinou

Kalousek se vyjádřil i k důchodové reformě. „Reforma není dostatečná. Na samém počátku jsme si ji přáli opravdu jinou. Ale je to krok správným směrem. Je to lepší než nic. Smysl jakékoliv penzijní reformy je ve větší celoživotní odpovědnosti a spoluúčasti za své stáří. Stát to dál neufinancuje,“ řekl Kalousek. Ministr zdůraznil, že penzijní reforma není pro dnešní důchodce, ale pro mladou generaci.  

Ministr financí dále ujistil, že důchodová reforma poběží i po změně současné vlády. „Pokud se ta změna stane, všechny další generace ve vládě ji mohou parametricky korigovat. Ale zrušit už ji nemohou. Podívejte se na Slovensko. Fico by ji zrušil hned, kdyby mohl, ale nemůže. Reforma schválená celým politickým spektrem je sen,“ uzavřel Kalousek. 

Žádná sláva, žádná hrůza

Ministr reagoval i na víkendové výsledky voleb. „Legitimitu čerpáme ze svobodných parlamentních voleb. Kdybychom řekli, že po těchto volbách končí naše legitimita, tak ať naše období není čtyřleté, ale dvouleté. Nedomnívám se, že jsme ve volbách zkrachovali.“