Rychlá auta a krásné ženy: Agent 007 vždy připraven

Agent James Bond se poprvé na stříbrném plátně ukázal 5. října 1962 v bondovce Dr. No. Za ta léta se změnil nejen svět techniky, v němž je povoleno zabíjet pro královnu, ale také samotný protagonista. Ve 23 filmech se v roli šarmantního elegána obklopeného již tradičně krásnými ženami dosud vystřídalo šest herců. A právě na padesáté narozeniny bude mít premiéru ten poslední s názvem Skyfall s Danielem Craigem v hlavní roli.

Pro mnohé zůstává synonymem okázalého životního stylu a nedostupného luxusu právě James Bond, který nad sklenkou suchého martini s vodkou bez mrknutí oka mluví několika jazyky. Až neskutečné akrobatické kousky za pomoci supermoderní techniky zvládá tajný agent levou zadní.

„Jmenuji se Bond, James Bond“

Agent s číslem 007 má na filmovém plátně zvláštní povolení zabíjet od roku 1962. Smoking nejoblíbenějšího špiona Jejího veličenstva oblékl tehdy téměř neznámý herec Sean Connery. I když mění tváře, vždy zůstává zárukou solidnosti. A nezměnil to ani fakt, že se z bruneta v 21. století stal blonďák. „On moc nemluví, ale když řekne větu, tak kolikrát vydá za hodinový projev. Pak jsou občas nějaký mírný vzdechy, když zastaví ponorku nebo tank,“ dodal dabér Pierce Brosnana Ladislav Beneš.

Autor Jamese Bonda Ian Fleming
Zdroj: ČT24/Getty Images

Duchovním otcem legendárního agenta je britský válečný zpravodaj Ian Fleming, který do něj projektoval vlastní život. Když ho v 50. letech psal, netušil, že stvořil legendu právě v době, kdy společnost potřebovala maskulinního hrdinu s ideálními vlastnostmi. „Potom, co lidé zažili za druhé světové války a jak se snažili v 50. letech vzpamatovat, potřebovali nějakého hrdinu, který řeší opravdový problém, velký problém, nejenom nějakou malou jednotlivou vraždu,“ podotýká socioložka Anna Kopecká.

Padouchům se směje do obličeje

V době studené války bojoval James Bond proti Rusům, Číňanům a všem, kteří chtěli zničit nebo ovládnout svět. „Je jedním z klasických nástrojů propagandy a síly Velké Británie a její špionáže,“ míní šéfredaktor Marketing & media Daniel Köppl. Právo zabíjet pro královnu má Bond přes padesát let, přesto ale není zdaleka jedinou ženou v Bondově životě.

Anna Kopecká, socioložka

„Je to určitě vzor, který se mnozí zkouší napodobit, a myslím si, že je mnoho žen, které by rády strávily večer nebo noc s Jamesem Bondem, ale nedej bože s ním žít a pořizovat si rodinu.“

V době prvních filmů měl ale hlavní hrdina na dnešní poměry trochu neurvalé způsoby. „Vždycky se v podstatě na tu ženu vrhl, zaútočil na ni fyzicky, ona se tedy bránila, ale i když říkala ne, nakonec podlehla a byla ráda,“ vysvětluje Iva Baslarová z Gender Studies. Podle ní ale nový James Bond mnohem více odpovídá současné době. „Víc vnímá tu ženskou partnerku,“ doplnila.

V šedesátých letech vystřídal James Bond křehkého a zženštilého Jamese Deana. „James Bond je přece jenom taková postava, která už je jako ve vitríně…spíš ho vnímáme jako prototyp akčního hrdiny, než abychom ho brali úplně vážně,“ zamýšlí se Baslarová. Novodobý „Rebel bez příčiny“ má ale zvláštní povolení zabíjet dál. Jeho filmy mají totiž podle Köppla jednu nespornou vlastnost. „James Bond je příjemná pohádka, a to je důležité, protože víte, jak to dopadne…“