Petr Kratochvíl chce rovné podmínky pro všechna divadla

Praha - Jen pár dní po dohodě pražského magistrátu s divadelníky o kompromisním financování otevřel opět majitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl otázku arbitráže s Českou republikou o ochraně soukromých investic. Protestuje tak proti zvýhodňování některých soukromých divadel.

Dohoda magistrátu s divadelníky

Nespokojení divadelníci se dohodli s primátorem Bémem na tom, že držitelé stávajících grantů mohou dostat další čtyřleté granty od ledna 2009, pokud podstoupí audity. „Tento krok není koncepčně dobrý, je spíše socialistický. Překvapilo mě, že primátor divadelníkům po měsících sporu ustoupil, o to více obdivuji pana Richtera. Bližší kroky Béma neznám, vím jen, že chce zrušit grantovou komisi, což je velice dobrý krok,“ komentoval dohodu Kratochvíl.

Interview ČT24

Podle Kratochvíla by podmínka podstoupení hloubkových auditů měla být absolutní samozřejmostí, pokud divadla chtějí získat peníze od daňových poplatníků, jsou podle něj povinna ukázat, jak s nimi hospodaří.

Americký model financování

Ředitel divadla Ta Fantastika chce narovnat trh a pro všechny stejné podmínky pro podnikání. Převedl by sem americký model financování divadel, kdy dotace jsou přidělovány na konkrétní projekty, přičemž o jejich výši se rozhoduje podle náročnosti projektu. „Další finance se odvíjejí podle vydělaných peněz, když divadlo vydělá například sto tisíc, dostalo by dalších sto tisíc formou dalších dotací,“ doplnil Kratochvíl.

Dále by striktně oddělil nezisková divadla od ziskových, tak, aby obchodní společnosti nemohly dostávat dotace nebo maximálně do režimu de minimis, což je podle zákonů Evropské unie maximálně 200 tisíc euro na tři roky.

Nezisková divadla by si podle Kratochvíla na sebe z 51 procent měla vydělat sama a 49 procent nákladů by pokryly dotace.

Žaloba u Evropského soudu

„Žaloba u Evropského soudu běží pořád, v září dostanu vyrozumění od Evropské komise. Pokud mi dá za pravdu, podám žalobu na Magistrát hlavního města Prahy. Pokud budu nadále diskriminován a nebudou ochráněny mé investice, obnovím arbitráž proti České republice,“ prohlásil ředitel a producent.

Hodně peněz pro hodně divadel

Primátor přislíbil dalších 80 milionů, na podporu divadel, která se kvůli letošnímu systému dotací dostala do finančních problémů. Na kulturních grantech rozdělila Praha za uplynulých pět let 715 milionů korun. „V Praze je neziskových divadel absurdně mnoho, je to do Guinessovi knihy rekordů, na milion obyvatel připadá 98 divadel, například Paříž má 3 miliony obyvatel a divadel jen 108,“ podotkl Kratochvíl.

„V repertoáru mého divadla Ta Fantastika jsou představení komerčně úspěšná, ze kterých pak dotuji kvalitní inscenace ne tak divácky navštěvovaná. Nemusím pak chodit plakat před magistrát o peníze,“ uzavřel Kratochvíl.