Nitky odhaleného korupčního skandálu na ŘSD vedou do Lichtenštejnska

Praha – Policie v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) prověřuje podezření, že z podniku vyváděla peníze důmyslně organizovaná skupina lidí z řady firem. Reportérům ČT se podařilo získat pravděpodobně další část skládačky ve zmiňované kauze. Z nevýhodných pronájmů odpočívadel na dálnicích totiž těží neznámí vlastníci firmy, která sídlí v Lichtenštejnsku. Podivuhodné je, že sídlí na stejné adrese, která už v minulosti posloužila v jiných velkých kauzách – například Diag Human.

Policie už loni zatkla kvůli podezření z korupce manažery ŘSD Michala Halu a Petra Laušmana i podnikového právníka Roberta Wolfa. Totéž později potkalo i předsedu představenstva společnosti Monstera International Jiřího Neužila. Klíčové pro pochopení kauzy jsou benzinové pumpy na dálničních odpočívadlech. Pozemky pod benzínkami jsou státní. Ředitelství silnic a dálnic je pronajímá a celá kauza se točí kolem jak, komu a za kolik. 

Zakázky nakonec získaly firmy napojené na podnikatele Jiřího Neužila. Jde o společnosti Eurobad, Monstera International, Monstera Development a Montegar. Kdo ale tyto firmy vlastní a může tedy mít prospěch ze smluv nevýhodných pro stát? Společnost Eurobad a skupina Monstera jsou ovládány z daňového ráje na Kypru. Na vrcholu celé pyramidy firem, kvůli kterým se v Česku zatýkalo, je ale anonymní lichtenštejnská společnost Montalbano Establishment. Komu patří tato firma, ten pravděpodobně ovládá celý systém.

Propojenost jednotlivých kauz
Zdroj: ČT24

Podivuhodná adresa Bahnhofstrasse 7 v lichtenštejnském městě Schaan

Firma Montalbano sídlí ve městě Schaan na adrese Bahnhofstrasse 7. Právě tato adresa spojuje případ dálniční korupce s dalšími velkými českými kauzami - s případem odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra nebo s pokusem vyvést peníze z arbitráže Diag Human. Už předloni Reportéři ČT zjistili, že právě tady vznikají anonymní firmy, za které se schovává podezřelé podnikání v Česku.

Václav Láska, právník a bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality

„Samozřejmě není to žádná náhoda, na to nikdo nemůže sázet. Tady evidentně v Lichtenštejnsku existuje subjekt, který podobné struktury umí vytvářet. Získal si v České republice klientelu.“

Stopy zmíněných firem v Česku jsou také zvláštní. Všechny české společnosti, které v kauze figurují, sídlí na jediné adrese na pražských Vinohradech, v kancelářích firmy jménem Larix Consulting. Ta podle jejího jednatele Richarda Jahody vede firmám pouze účetnictví a poskytuje jim daňové poradenství.

Česká policie žádá tak v kauze Lichtenštejnsko právní pomoc. Tedy o odkrytí dosud utajených majitelů firmy, ke které vedou všechny nitky tohoto případu. Podle Lásky ale kauzu nelze rozkrýt pomocí trestního práva. „Tady nějaké žádosti o mezinárodní právní pomoc se asi minou účinkem. Ale ty kauzy a ty případy, které se s touto společností svazují, jsou pro Českou republikou tak závažné, že si myslím že by tu měla zakročit mezinárodní diplomacie a že by se měl trošku do toho ingerovat český stát,“ míní Láska.