Milan Čurda: Smutný osud rekordmana v pití alkoholu

Lomnice nad Popelkou – Milana Čurdu zná veřejnost jako rekordmana v pití alkoholu. Svého času ho televize ukazovaly, když mu policie po nehodě s fekálním vozem naměřila neuvěřitelných osm promile alkoholu. Do zpráv se dostal i poté, co utopil traktor v požární nádrži. Jenže za těmito zdánlivě veselými historkami je poměrně smutný osud. Milan Čurda byl kdysi šikovný řemeslník, který postupně propil svou duši a teď propíjí i rozsáhlý rodinný majetek. A to se vcelku pochopitelně nelíbí jeho nejbližším. Příběh se dostal až k Reportérům ČT.

Milan Čurda vešel do dějin. Do internetové encyklopedie Wikipedia se dostal jako první člověk, kterému za volantem naměřili neuvěřitelných osm promile. Do dějin ovšem vešel také tím, že se jeho příjmení vžilo jako novotvar. V severovýchodních Čechách nahrazuje sloveso „čurdovat“ čím dál častěji slovní spojení zpít se pod obraz.

Syn vyhnal otce do garáže

Už tři měsíce bydlí Milan Čurda v garáži vzdálené sto metrů od rodného domu. Ani ve snu by ho nenapadlo, že jej bude muset jednou opustit. „Syn mě vyšachoval do garáže. Vyměnil prostě zámek,“ vysvětluje. V rodinném domě přitom žil celý život. „Řekl jsem mu: 'tady máš zbytek věcí a od dnešního dne ti končí pobyt v domě,'“ konstatuje syn Lukáš.

Obyvatelé Tuhaně stejně jako Milanova sestra, která jako jediná z příbuzenstva nad ním ještě nezlomila hůl, se shodují v tom, že dokud se Milan držel svého truhlářského řemesla, tak měl alkohol pod kontrolou. Pak restituoval na zdejší poměry poměrně velký zemědělský majetek, který obhospodařovat neuměl a ani nechtěl. Manželka se s ním proto rozvedla, dcera se synem se mu odcizili a Milan se zafixoval na matku, s kterou začal žít v rodinném domě. Ta zemřela loni v březnu. Krátce před smrtí však darovala dům a zahradu vnukovi Lukášovi, pole, louku, les a garáž odkázala synu Milanovi.

„Věděl jsem, že dům dostal syn. Ale myslel jsem, že tu budu moci žít až do smrti,“ tvrdí Čurda. Syn však s otcem nebyl spokojený. „Vodil si sem pořád kamarády a nebyl schopný se o sebe postarat,“ tvrdí. „Tak jsem ho prostě vystěhoval.“

Milan, který si neplatí sociální ani zdravotní pojištění a kvůli špatné komunikaci jej vyřadili i ze systému na úřadu práce, se rozhodl, že prodá louku, kterou restituoval a která se nachází kousek od silnice směrem do zimních krkonošských středisek. Za tu obdržel od podnikatele Fišery 400 000 korun. Peníze ovšem rychle rozházel a dnes už je opět na nule.

Jelikož se syn Milana Čurdy obával, že otec bez rozmyslu prodá ještě pole i les – jeho potenciální dědictví –, pokusil se zbavit svého tátu svéprávnosti. Lékaři rozhodli v prospěch syna Lukáše, advokát pana Čurdy ovšem dokázal rozhodnutí zvrátit. „Trápí mě to,“ tvrdí syn pana Čurdy. „Mohl být šikovný a mohli jsme vycházet. S ním to ale bohužel nejde.“ „Pořád je to můj syn,“ odpovídá Čurda. „Co dělá, se mi ovšem nelíbí.“ Do léčebny ale Čurda jít neplánuje. „Vždyť já nechlastám. Já si dám dneska už jenom těch pár piv…“

Nevyléčitelný alkoholik Milan Čurda (zdroj: ČT24)