Ballmer - člověk, který vnesl do Microsoftu řád

Praha - Ředitel Microsoftu Steve Ballmer nastoupil do firmy Billa Gatese v roce 1980, jen pět let po jejím vzniku. Prezidentem společnosti je od roku 1998 a v lednu 2000 se stal i jejím ředitelem. Všeobecně se tvrdí, že právě on přivedl do "chaotické" společnosti řád. Osvobodil Gatese od administrativních povinností a zaměřil se na nábor dalších talentovaných manažerů, kteří by firmě pomohli.

Během let v Microsoftu vystřídal hned několik pozic. Vedl řadu oddělení, od operací přes vývoj operačních systémů, prodej či technickou podporu. Zároveň byl hlavní osobou pro vybudování strategických vztahů s klíčovými obchodními partnery na všech úrovních. 

Zaměstnanci o něm říkají, že je šéfem, který by si nejraději dělal vše po svém. Za Ballmerovy éry Microsoft na trh uvedl nový operační systém Window XP, vyprojektoval herní konzolu Xbox, zahájil prodej nového operačního systému Windows Vista či mediálního přehrávače Zune. Letos také Microsoft vyjednával s firmou Yahoo! o převzetí. Nabídka ale ztroskotala na ceně, která se Yahoo! zdála nízká. Nicméně Ballmer připouští, že s některými produkty od Microsoftu jsou potíže, a přiznal, že je vždy prostor ke zlepšení. K operačnímu systému Vista ale uvedl, že mu ještě nikdy nespadl. Někteří uživatelé si na nespolehlivost softwaru od Microsoftu stěžují. 

Ballmer je znám jako „showman“, který také nejde daleko pro „ostřejší slovo“. Když americká vláda zahájila proti Microsoftu tažení kvůli monopolnímu postavení na trhu, uvedl na adresu americké ministryně: „Do pekla s Janet Reno!“ 

Ballmer je zřejmě druhým člověkem na světě, který se stal miliardářem z příjmů firmy, kterou nezaložil. Jeho majetek se odhaduje na 15 miliard dolarů (238 miliard Kč). 

Za největší konkurenty Microsoftu v nejbližších letech označuje Ballmer výrobce databázového softwaru Oracle, počítačový gigant IBM, dodavatele počítačů a spotřební elektroniky Apple, internetový vyhledávač Google či otevřený software Linux a OpenOffice.