Reportéři ČT: Sociální demokrat Houska naváděl ke křivému svědectví

Chomutov – Šedá eminence severočeské ČSSD Roman Houska přemluvil svého známého, aby křivě vypovídal u soudu, který řešil jeho incident s městským policistou. Svědek Václav Mužák se nakonec ke lži přiznal a vysloužil si za to podmínečný trest. Ačkoliv právníci upozorňují, že vždy by měl být stíhán i iniciátor křivé výpovědi, regionální politik vyvázl bez trestu. Stejně to nejspíš dopadlo i v případu údajného napadení. Rozhodoval totiž o něm chomutovský magistrát, kde působí Houskova družka, ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

V roce 2003 při běžné silniční kontrole hlídka chomutovské městské policie požádala regionálního politika Romana Housku, aby prokázal svou totožnost. To se mu zřejmě nechtělo, a tak s vulgárními nadávkami nasedl do auta a chystal se odjet. „Pan Houska absolutně nedbal naše výzvy, nastartoval auto, stočil kola a levým zadním kolem mi přejel nohu,“ vzpomínal na několik let starý incident bývalý strážník Jan Moravec.

Případ se dostal k Okresnímu soudu v Chomutově. Zde se objevil Václav Mužák, který v roce 2006 dosvědčil, že strážník politika provokoval a kopal mu do auta. O rok později ale během rekonstrukce konfliktu i v televizní reportáži vše popřel a přiznal, že ve prospěch Romana Housky svědčil křivě. Kvůli lžím jsem se nechtěl dostat do problémů, také jsem začal mít obavy o svou rodinu, vysvětlil změnu svého postoje Houskův známý.

Dvojí spravedlnost na Severu Čech (zdroj: ČT24)

Roman Houska - šedá eminence ústecké ČSSD

Roman Houska je douholetým asistentem poslance Jaroslava Krákory (ČSSD). Je místopředsedou Okresního výkonného výboru v Chomutově a členem Krajského výkonného výboru. Známý je spíš jako muž s velkým neoficiálním vlivem, jako „šedá eminence“ místní politky. Je také partnerem hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Mužák dostal za křivou výpověď podmínku

Do problémů se ale Mužák přesto dostal. Státní zástupkyně na něj podala žalobu a soudkyně mu v červenci 2009 uložila podmíněný trest na jeden a půl roku za trestný čin křivé výpovědi. Později vyšlo najevo, že poté, co Mužák přestal vypovídat v jeho prospěch, trestní oznámení za křivou výpověď na něj podal i Roman Houska.

Vlivný severočeský politik za ČSSD si ale s kauzou nepravdivého svědectví starosti dělat nemusí. Byl to přitom on, kdo svého známého k výpovědi nabádal. „Pan Houska mě k tomu ze začátku přemlouval. Když jsem změnil výpověď, začal mi vyhrožovat, abych to odvolal, jinak že uvidím, že se mnou zatočí,“ prohlásil Václav Mužák s tím, že nátlak na jeho svědectví byl značný.

Václav Vlk, advokát:

„Pokud jde o návodce trestného činu, tak by měl být automaticky také souzen. To jsou spojené nádoby. Pokud mám křivé svědectví, mám nějakého návodce nebo vydíratele, tak musí být každopádně i on souzen.“

Romana Housku ovšem nikdo nesoudil. Svědek Mužák totiž podle spisu ještě při vyšetřování strážníkova incidentu uvedl, že ho nikdo k výpovědi nenutil, prý byl pouze požádán. Avšak právník Václav Vlk s takovýmto výsledkem nesouhlasí. Podle něj by měl být návodce trestného činu, tedy politik Houska, souzen v každém případě.

Rozhodnutí o případu je pro veřejnost tajné

A jak dopadl případ z roku 2003? Chomutovský soud Romana Housku za najetí na strážníka odsoudil k podmínce za útok na veřejného činitele, vlivný politik se ale odvolal ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Ten ho v září 2009 zprostil obžaloby a celou věc předal Magistrátu města Chomutova. „Žalovaný skutek by mohl být posouzen jako přestupek,“ poznamenala mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Reportéři ČT se na chomutovském magistrátu, kde jako členka městské rady působí Houskova družka, krajská hejtmanka v Ústí nad Labem Jana Vaňhová, dotazovali, jak byl případ posouzen. S odkazem na přestupkový zákon to však mluvčí odmítla sdělit. Konečný trest pro Romana Housku se tak veřejnost zřejmě nikdy nedozví.

  • Václav Mužák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2564/256309.jpg
  • Roman Houska autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2564/256308.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2564/256311.jpg
  • Jana Vaňhová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/818/81743.jpg