Vicenová: Euro co nejdříve a společný evropský pas

Praha – Lídr Liberálně ekologické strany Milena Vicenová lituje, že se Česká republika dosud nepřipojila k fiskálnímu paktu. "Ale velice vítám, že se o fiskálním faktu bude jednat,„ uvedla Vicenová. Dohoda podle ní vede k větší rozpočtové zodpovědnosti. “Věřím, že fiskální fakt může pomoci, protože obsahuje i sankce za nedodržení," dodala.

Vicenová: Euro co nejdříve a společný evropský pas (zdroj: ČT24)

Jako svou prioritu si Liberálně ekologická strana zvolila konkurenceschopnou a bezpečnou Evropu. Posílit by chtěla i evropské občanství, třeba i formou jednotného evropského cestovního pasu. „Ráda bych, abychom se třeba v Americe nebo v Indii, cítili jako Evropané,“ řekla Vicenová. S čím naopak nesouhlasí, je netolerance vůči těm evropským zemím, které se ocitnou ve špatné ekonomické situaci. „Není možné, aby země, která se ocitne v problémech, byla vyloučena,“ řekla Vicenová, podle níž by naopak Unie měla takovéto zemi poskytnout pomoc.

„Velice ráda bych posílila komunikaci o Evropské unii o nás doma a o nás v Bruselu,“ dodala Vicenová další z cílů svého působení v evropském parlamentu. Pokud jde o přijetí eura, prosazovala by ho v co možná nejkratší době: „Jsem přesvědčená, že je to něco, co by České republice velice prospělo.“