Občané 2011, VV a Občanská konzervativní strana: Euro zatím NE, později možná

Praha – Jednotnou evropskou měnu v nejbližší době nepřijímat a v budoucnu se uvidí – na tom se před volbami do Evropského parlamentu shodli volební lídři stran OBČANÉ 2011, Věci veřejné a Občanská konzervativní strana Petra Benešová, Radek John a Pavel Černý, kteří diskutovali v Událostech, komentářích. Lídři stran, které se ucházejí o křesla v EP, přicházejí do studia podle jejich pořadových čísel, a to sestupně, vždy po třech.

Předvolební debata: Občanská konzervativní strana, OBČANÉ2011, Věci veřejné (zdroj: ČT24)

Má ČR přijmout euro?

Ačkoli se volební lídři tří pozvaných stran, které kandidují do europarlamentu, rozcházejí v názoru na přijetí eura, jsou zajedno v tom, že se tak nemá stát v nejbližší době.

  • „Česká ekonomika neunese při své slabosti v této chvíli přijetí eura. Jednak přijdeme o 300 miliard, které nemáme a jednak dojde ke zdražení tak jako všude, k inflaci, nezaměstnanosti, k omezení exportní schopnosti,“ řekl volební lídr Věcí veřejných Radek John.
  • Pavel Černý z Občanské konzervativní strany je potom přesvědčen, že je Evropa v politicky nestabilním období, kdy není vhodné vzdávat se koruny.
  • Občané 2011 potom podle Petry Benešové přijetí eura zcela odmítají, hnutí by chtělo, aby se zopakovalo referendum o přijetí společné měny. "Nicméně vzhledem k tomu, že ta situace je taková, jaká je, a jsme poměrně malá země, tak to euro stejně budeme muset přijmout," podotkla.

Kdyby ve volbách do evropského parlamentu uspěli, chtějí se hned dva lídři – Pavel Černý a Radek John – bezprostředně zaměřit na boj proti snaze zakázat v EU držení zbraní. „Je třeba se hned od začátku začít spojovat zejména s poslanci nových členských zemí a zablokovat tuto šílenou snahu eurokomisařky pro vnitřní věci,“ uvedl John. Černý plánuje totéž a je přesvědčen, že Věci veřejné „trochu zparazitovali program“ jeho Občanské konzervativní strany. První věcí, kterou by jak europoslankyně udělala Petra Benešová, by bylo zajištění způsobu, jak lidem zprostředkovat informace, co vše ve své funkci dělá.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v pátek 23. a v sobotu 24. května.

Vydáno pod