Daňová vratka katapultovala UBS do překvapivého zisku

Ženeva - Švýcarský bankovní gigant UBS vytvořil ve čtvrtém čtvrtletí nečekaně vysoký zisk 1,21 miliardy franků (21,5 miliardy korun). Ve stejném období roku 2008 přitom banka skončila v téměř desetimiliardové ztrátě a v červených číslech setrvala až do loňského třetího čtvrtletí. Vysoký zisk se promítne i do odměn zaměstnanců banky.

V příznivém hospodářském výsledku se podle banky projevil daňový dobropis na 480 milionů franků. Nezanedbatelný vliv měla ale také snaha banky napravit si pověst po potížích se špatnými investicemi a americkými daňovými úřady.

„Přijali jsme rázné kroky, abychom UBS přeměnili. Předpokládáme, že náš návrat do zisku zvýší důvěru našich klientů v UBS a obnoví nám dobrou pověst,“ poznamenal generální ředitel banky Oswald Grübel.

Dobré výsledky zvýší bonusy zaměstnanců o třetinu

Zároveň s hospodářskými výsledky banka oznámila, že za minulý rok vyplatí odměny 2,9 miliardy franků v hotovosti. Proti předchozímu roku, kdy byly bonusy kvůli rekordní ztrátě slabé, to představuje nárůst zhruba o třetinu. V uvedených odměnách nejsou zahrnuty zaměstnanecké akciové bonusy. UBS ale odmítla uvést, jak touto formou své lidi vyplácí.

Odměny se za minulý rok navíc budou dělit mezi méně lidí. Personál banky totiž do konce roku 2009 oproti předchozímu roku zeštíhlel zhruba o 16 procent. Nyní UBS zaměstnává zhruba 65 tisíc lidí.