Na co si dát pozor při prodeji bytu či domu?

Praha - Prodávat byt nebo dům není sice tak časté jako prodávat například starší nábytek, tyto obchody si však žádají zvýšenou pozornost zejména kvůli tomu, že do nich vstupuje větší množství finančních prostředků. Důslednost je přitom třeba především při výběru realitní kanceláře, která prodej nemovitosti zprostředkuje. Pokud člověk při výběru přebere, může se snadno stát, že již neuvidí ani své peníze, ani byt.

„Zásadou je věnovat výběru realitní kanceláře čas. Nevběhnout do náruče první, která nás osloví, nebo kterou jsme našli v inzertních novinách. Vyberte si dvě, tři, zkontrolujte jejich právní existenci ve výpisu z obchodního rejstříku a promluvte si s makléři, kteří budou mít vaši nemovitost na starosti. Pak teprve se rozhodujte,“ radí realitní makléř Rudolf Bálek.

Makléř prodává

Makléř je vlastně tím, kdo nemovitost prodává, a pokud nejste s jeho přístupem spokojeni, požádejte o jeho výměnu hned na začátku. Realitní kancelář o zakázky stojí, ale osobní nasazení makléře je alfou a omegou prodeje vaší nemovitosti. Makléř si od vás vyžádá nabývací titul k nemovitosti, který musí ověřit, bude si muset nabízenou nemovitost také prohlédnout.

Pozornost by měl věnovat také jednotlivým místnostem a jejich rozměrům, které by měl zkontrolovat. Není nic trapnějšího, než když vás kupující načapá na neexistujících centimetrech šíře vašeho obýváku.

Většinou si makléř zhotoví i fotografie, a na to dejte makléři čas, fotografie koneckonců nemovitost v inzerátu prodávají. Doporučujeme ve vlastním zájmu byt nebo dům uklidit. Sušící se prádlo na balkoně, nebo špinavé nádobí v dřezu, nebudí u kupců příliš velké chutě se inzerátem vůbec zabývat.

Smlouva

Největším úskalím ve vztahu s realitními kancelářemi, bývají smlouvy. Většina zákazníků uzavře, v dobré víře, že dělá to nejlepší, exkluzivní smlouvu na příliš dlouhou dobu. To je samozřejmě pro prodávajícího nevýhodné, naopak realitka na tom vydělává. „Já bych doporučoval exklusivní smlouvu podepsat tak na tři týdny, s tím že ji můžete kdykoliv prodloužit. Ve smlouvě by se měly objevit další povinnosti realitní kanceláře. Především, kde a jak bude inzerováno, a co všechno dalšího pro prodej realitka udělá,“ doporučuje Bálek.

V povinnostech realitky v uzavírané smlouvě by měl být i závazek o tom, že připraví všechny následující smlouvy a další potřebné podklady pro následující prodej novému kupci. Aby se vám nestalo, že za peníze slíbené realitní kanceláři, budete běhat po úřadech vy.

Bez konzultace s právníkem ani krok

Smlouvu, kterou realitní kancelář připravila, by měl zkontrolovat právník. Tento krok by neměl prodávající v žádném případě podceňovat. Nevěřili byste, kolik „chyb“ ve prospěch realitních kanceláří, se dá v již předtištěných smlouvách připravených realitkami najít. Cena za tyto služby advokáta bývá do deseti tisíc korun, není to málo, ale v kontextu ceny za prodej nebo koupi domu či bytu jde většinou jen zlomek ceny.

Pozor na povinnosti prodávajícího

Pokud ze smlouvy vyplývají i nějaké další povinnosti vůči vám, nechte si je pečlivě vysvětlit. Některé realitní kanceláře již chtějí při uzavírání exkluzivní zprostředkovatelské smlouvy od všech spolumajitelů ověřenou plnou moc vlastníků, či spoluvlastníků. Realitka se tak snaží vyhnout zbytečné práci, kdy jeden ze spoluvlastníků nakonec prodej odmítne. Při jejich nedodání hrozí smluvními pokutami.

Smluvní pokuta

Smluvní pokuta je finanční kompenzace za to, co jedna strana nesplnila. Její výše by se ale neměla vymykat dobrým mravům, tedy měla by být přiměřená vynaloženým nákladům. Pokud její výše jen kopíruje provizi realitní kanceláři, raději smlouvu nepodepisujte nebo se snažte o snížení této částky. Vyhnete se rozčarování, když k prodeji z nějakých, třeba malicherných důvodů nedojde, za viníka budete označení vy, a budete muset zaplatit několik desítek tisíc korun jen na pokutě.

Daň z převodu

Nezapomeňte, že při prodeji nemovitosti, musí prodávající zaplatit tzv. daň z převodu. Tady je výhodné nechat celou věc řešit realitní kancelář. Protože všechny finanční prostředky proudí přes ni, dostane prodávající na účet pouze částku očištěnou o daň, a nemusí si tak s plněním povinností vůči státu lámat hlavu.

  • Podpis smlouvy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/171/17047.jpg
  • Placení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/278/27790.jpg