ČT: Papírna ve Větřní propustí přes 130 zaměstnanců

Větřní – Papírenský závod ve Větřní na Českokrumlovsku chystá zřejmě nejmasovější propouštění v Jihočeském kraji za posledních pět let. Vedení firma dnes zaměstnancům i zástupcům úřadu práce oznámilo, že propustí až 135 zaměstnanců na různých pozicích. Důvodem jsou podle majitelů změny ve výrobě, které prý museli udělat kvůli zvýšení poplatků za energie. Závod musí reagovat na tržní situaci. Například časopisecký papír nejde na odbyt a jeho cena prudce klesá. Náklady na výrobu naopak vzrůstají.

Papírna ve Větřní musí podle svých zástupců korigovat měsíční ztrátu až 10 milionů korun. Nárůst cen energií navíc v dohledné době nebude znamenat zlepšení. Od začátku září se proto výrobní linka zastaví a po technické přestavbě začne vyrábět balicí papír. Dělníci, kteří měli na starost zpracování dřeva, budou propuštěni. Podle ředitele společnosti JIP-Papírny Větřní se jedná asi o 85 až 90 lidí. Podnik opustí i čtyřicet lidí z kanceláří a z údržby.

Firma se však snaží vyjít vstříc alespoň zaměstnaným manželům, proto propustí vždy pouze jednoho z nich. Ve Větřní se přitom míra nezaměstnanosti pohybuje kolem 13 procent a volná místa prakticky nejsou k mání.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Odboráři se obávají toho, že nová výroba papírny nezachrání a firma bude dál propouštět. Zástupci společnosti to však odmítají. Firma na břehu Vltavy funguje už téměř 140 let. Před třemi lety změnila majitele. Provoz koupil v dražbě jeden z největších českých kamionových dopravců.