Poště se nezdají i smlouvy s Českou pojišťovnou a Sazkou

Praha – Česká pošta shání peníze. Hledat je chce u stávajících obchodních partnerů. Ministr vnitra Radek John (VV) včera v rozhovoru pro Českou televizi upozornil, že zvláště nevýhodná je smlouva s ČSOB, na které pošta tratí až miliardu korun. Prověřit ale chce státní doručovatel i další smlouvy, třeba i tu se Sazkou nebo s Českou pojišťovnou. Firmy ale zatím nikdo k jednání nevyzval.

Pošta chce revidovat smlouvy s:

  • Českou pojišťovnou
  • Českomoravskou stavební spořitelnou
  • ČSOB
  • Home Kreditem
  • Sazkou
  • Western Union

Smluvní partnery postup pošty zaskočil. „Smluvní vztah mezi Českou pojišťovnou a Českou poštou je založený na běžné komerční smlouvě, která je z našeho pohledu oboustranně výhodná,“ tvrdí ředitel komunikace České pojišťovny Richard Kapsa. „Česká pošta je naším obchodním partnerem přes půl století, jednáme spolu pravidelně a stejně tomu bude i v budoucnosti,“ uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Pošta se ke svému postupu vyjadřovat nechce. „Další kroky nebudeme komentovat,“ prohlásil mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Ve vztahu Pošta ČSOB hrozí žaloba

Extrémně nevýhodná je podle Johna především smlouva pošty s ČSOB, která na více než 3 tisících poboček úřadu provozuje Poštovní spořitelnu. Smlouva byla podepsána bez výběrového řízení a za byznysem zůstaly dodnes nevysvětlené stamilionové provize. Pokud se obě strany nedomluví na nové úpravě svých vztahů, hrozí ministr John žalobou.

Kauzou se už ale zabývala policie i advokátní komora. Provizi 119 milionů za právní služby inkasovala kancelář advokáta Miroslava Jansty. Tady ale komora žádné pochybení neshledala. Za poradenské služby si pak společnost CA IB řekla o 240 milionů. Jejich stopy ovšem končí u holandské společnosti bez vlastní kanceláře založené firmou se sídlem v Karibiku.